Campania „Donează sânge! Salvează vieți!”, derulată și în Gorj –

1159

Direcția de Sănătate Publică Gorj, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu și Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Gorj desfășoară prin rețeaua de asistență medicală comunitară din județ campania „Donează sânge! Salvează vieți!” în perioada 02-07.03.2018.

În data de 02.03.2018 au donat sânge asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari din următoarele localități: Albeni, Arcani, Alimpești, Dragotești, Bumbești-Pițic, Dănești, Târgu-Jiu, Târgu-Cărbunești.În data de 06.03.2018 au donat sânge asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari din localitățile: Bumbești-Jiu, Berlești, Bălănești, Bustuchin, Stănești, Lelești, Turceni, Țicleni, Mătăsari, Runcu, Săcelu, Scoarța, Turburea, Telești;
În data de 07.03.2018, primarul comunei Bălești, Mădălin-Ion Ungureanu, împreună cu asistenții medicali comunitari, mediatorii sanitari și salariații Primăriei Bălești se vor alătura campaniei de donare de sânge.

„Donează sânge! Salvează vieți!”
Zilnic, un număr mare de pacienţi din spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supravieţui. De cele mai multe ori mergem să donăm sânge doar atunci când cineva drag are nevoie sau când este mediatizat un caz în situație limită, deși nevoia de sânge este una constantă și deficitul de produse sangvine este mare. Aceste preparate pot fi stocate un număr limitat de zile, iar bolnavii cu afecţiuni grave şi imunitate scăzută au nevoie de sânge de la donatori fideli. În cadrul campaniei noastre promovăm donarea de sânge benevolă, ca gest responsabil, altruist, independent de interese materiale și creşterea numărului de donatori.

De ce să donezi sânge?
Beneficiile donării de sânge sunt: sângele donat de tine poate salva 3 vieți; te poți confrunta și tu cu lipsa de sânge; primești consult medical gratuit. Se fac analize gratuit pentru: grup sanguin, Rh, hemoglobină, glicemie, transaminazele hepatice, hepatită B și C, HIV (SIDA), sifilis, HTLV. “Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți următoarele condiţii: Vârsta între 18 și 50 de ani (pentru prima donare) și o greutate corespunzătoare (peste 50 kg); Nu ați consumat alcool și alimente grase cu 24 de ore înaintea donării; Nu suferiți de boli cronice și autoimune; Nu ați avut intervenții chirurgicale și stomatologice în ultimele 6 luni”, a precizat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Persoanele care doresc să doneze sânge se pot adresa Centrului de Transfuzie Sangvină Târgu-Jiu, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-11.00, în str. 22 decembrie 1989, nr. 28 (fostă 8 Mai, în spate la stomatologie).
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here