Campania de vaccinare antigripală ar putea începe în noiembrie

341

În acest an, oficialii Ministerului Sănătăţii îşi doresc ca imunizarea împotriva gripei sezoniere să înceapă mai devreme. Se pare că procedurile de achiziţie publică a vaccinurilor antigripale este destul de avansată, campania putând debuta chiar în noiembrie. Anul trecut, campania de vaccinare antigripală a început în decembrie.

Campania de vaccinare antigripală din sezonul rece 2013-2014 a debutat la începutul lunii decembrie 2013 şi s-a finalizat la sfârşitul lunii ianuarie 2014. La nivelul judeţului Gorj au fost solicitate  27.700 doze de vaccin antigripal, în teritoriu ajungând o tranşă de 6.500 doze. „Pentru campania de anul trecut am solicitat 27.700 de doze de vaccin antigripal. Dintre acestea, pentru copii erau 1.247 doze de vaccin, 226 pentru gravide, 2.662 doze pentru cadre medicale, 707 pentru persoanele din instituţiile de ocrotire, 8.800 pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 30 şi 64 de ani şi 14.000 doze pentru persoane de peste 65 de ani”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Vaccinare din luna noiembrie
Pentru acest an, oficialii MS şi-au propus să demareze campania mai devreme, respectiv în luna noiembrie; au început demersurile de achiziţie publică pentru 500 de mii de doze de vaccin din străinătate. Ulterior, dacă există receptivitate la vaccinare din partea populaţiei, mai pot fi achiziţionate de către autorităţi încă 500 de mii de doze.
Categoriile de persoane precum: copiii, vârstnicii de peste 65 de ani, femeile gravide, bolnavii ce suferă de afecţiuni cronice şi personalul sanitar trebuie imunizate cu prioritate. Astfel că, autorităţile recomandă medicilor de familie ca până la primirea vaccinului antigripal să întocmească liste pentru aceste categorii de persoane.
Campania de imunizare împotriva gripei se desfăşoară, ca de fiecare dată, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here