Campania „Hoţii nu dorm”, la Rovinari

176

Poliţiştii continuă acţiunile de informare a cetăţenilor în cadrul campaniei „Fii precaut. Hoţii nu dorm!”. Marţi a fost rândul cetăţenilor din Rovinari să primească sfaturi de la poliţişti cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe.

Campania „Fii precaut. Hoţii nu Dorm!” se va desfăşura la nivel naţional, în perioada decembrie 2011 – ianuarie 2012 şi are drept scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe. La nivelul judeţului Gorj, activităţile circumscrise acestei iniţiative vor fi derulate de poliţişti ai Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de proximitate din cadrul subunităţilor teritoriale de poliţie ale I.P.J. Gorj. Astfel, marţi, 27 decembrie, poliţiştii din Rovinari au desfăşurat activităţi de informare a populaţiei din oraş cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe. Cetăţenilor din Rovinari le-au fost transmise recomandări preventive şi distribuite pliante cu conţinut specific protecţiei locuinţelor. De asemenea, afişul campaniei a fost expus la avizierele asociaţiilor de proprietari.

Apartamentele situate la parter, preferatele hoţilor

Conform studiilor realizate de specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în mediul urban, în cele mai multe judeţe, furtul săvârşit din apartamentele de bloc se petrece cu o mare probabilitate în cursul săptămânii, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 18.00. Atunci când furtul se produce din locuinţele tip casă, mult mai numeroase în localităţile urbane mici, infracţiunea are loc cu mai mare probabilitate în timpul nopţii. De asemenea, se constată faptul că cele mai multe dintre apartamentele/garsonierele ce cad victimă furturilor din locuinţe sunt plasate la parterul blocului. Pe parcursul derulării campaniei, organizatorii vor distribui 300.000 de pliante şi 5.000 de afişe, în special către asociaţiile de proprietari. De asemenea vor fi distribuite flyere sub forma unei „liste de verificare” (home safety checklist) – de tipul magneţilor pentru frigider. Afişele vor fi expuse la avizierele asociaţiilor de proprietari şi la sediile unităţilor de poliţie. Totodată, pentru diseminarea mesajelor destinate prevenirii spargerilor de locuinţe se vor organiza întâlniri cu grupuri ţintă: asociaţii de proprietari, asociaţii profesionale, angajaţi ai unor instituţii sau societăţi comerciale, etc. Cu acest prilej se va promova şi grila realizată de către specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii prin intermediul căreia se poate evalua gradul de vulnerabilitate al locuinţei prin prisma propriei atitudini şi al modului de comportament al celorlalte persoane care locuiesc în imobil, în diverse situaţii. Tot pe parcursul întâlnirilor vor fi prezentate aspecte de interes privind spargerile de locuinţe (moduri de operare, timp critic etc.), cu accent pe recomandările de prevenire.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here