În acest an, campania „Cele 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii” s-a desfăşurat, la nivelul judeţului nostru, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. Promotorii campaniei au abordat problema violenţei împotriva femeii, din multiple perspective.
Activităţile derulate în acest scop au fost numeroase, presupunând acţiuni de informare, acţiuni umanitare, dar şi concursuri pentru copii.
Din data de 25 noiembrie 2011, membrii „Grupului de lucru consultativ de la nivel judeţean cu atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei în familie” au derulat, la nivelul judeţului nostru, o campanie de combatere a violenţei împotriva femeii. Denumită generic „Cele 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii”, prin această campanie s-a abordat problematica violenţei împotriva femeii din diferite perspective. În prima zi, vineri 25 noiembrie 2011, s-a amplasat un punct de informare în zona Kauffland. Trecătorilor li s-au aplicat chestionare, s-au împărţit pliante şi s-a discutat despre violenţa asupra femeii. Acţiunile au continuat luni, 28 noiembrie, când la ora 11:00 a avut loc o vizită a membrilor Grupului de Lucru la SC ”Confecția” pentru a informa lucrătorii cu privire la violenţa în familie. Marţi, 29 noiembrie, începând cu ora 10:00 s-au desfăşurat acţiuni de informare derulate concomitent în trei licee din localităţi diferite: Bumbeşti-Jiu, Ţicleni şi Rovinari. În ultima zi a lunii noiembrie au fost programate acţiuni de informare a deţinuţilor din Penitenciarul Târgu-Jiu cu privire la problematica violenţei în familie. Pe 2 decembrie, la ora 10:30 a avut loc o sesiune de informare a asistenţilor comunitari la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Luni, 5 decembrie, campania a continuat, prin oferirea de cadouri mamelor din Centrul Maternal Târgu-Jiu. La două zile distanţă, pe 7 decembrie, la ora 12:00 au fost desemnaţi câştigătorii concursurilor de desen /eseu /film din cadrul Campaniei „Cele 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii”; evenimentul s-a desfăşurat la Muzeul Judeţean.
Aleea Antiviolenţă, la Târgu-Jiu
Joi, 8 decembrie, la ora 10:00 s-a desfăşurat acţiunea denumită “Aleea Antiviolenţă”. Aceasta a presupus amplasarea în centrul municipiului Târgu-Jiu a unor desene tematice, realizate de elevii gorjeni. Expoziţia a fost „amplasată” chiar în centrul municipiului Târgu-Jiu, trecătorii oprindu-se şi fiind uimiţi de iniţiativă. “Este foarte bine-venită această campanie şi este uimitor cum se vede violenţa prin ochii unor copii”, a precizat un târgujian. În aceeaşi zi, la ora 11:00, membrii „Grupului de lucru consultativ de la nivel judeţean cu atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei în familie” au organizat o conferinţă de presă, la Sala Maură a Prefecturii Gorj. Trebuie precizat faptul că Grupul de lucru consultativ la nivelul judeţului Gorj este constituit prin Ordinul Prefectului Nr.107 din 5 aprilie 2011. Instituţiile implicate în activitatea Grupului de lucru consultativ, pot oferi victimelor violenţei în familie următoarele servicii: asistenţă socială; consiliere psihologică; consiliere juridică; consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă şi programe de reconversie profesională; consiliere (îndrumare) în vederea obţinerii asistenţei juridice gratuite; intervenţii în cazuri de urgenţă.
Minodora Sucea