Căminele de bătrâni din Gorj, aproape ocupate

1000

sedinta varstniciSituaţia căminelor pentru persoanele vârstnice din judeţul Gorj, în urma programului de reorganizare a spitalelor, a fost prezentată, ieri, în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Gorj.

În urma prezentării, concluzia care se poate trage este că, la nivelul judeţului nostru, aproape toate locurile din căminele de bătrâni sunt ocupate.

Cătălin Manciu, consilier în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj a prezentat „Informarea privind situaţia căminelor pentru persoanele vârstnice din judeţul Gorj, în urma aplicării programului de reorganizare a spitalelor, acţiune demarată de către Ministerul Sănătăţii”. Programul de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice”. Acest program s-a adresat autorităţilor administraţiei publice locale care puteau decide înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice prin reorganizarea unor unităţi sanitare cu paturi aflate în reţeaua proprie a acestora. „Deşi Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu a fost spre reorganizare, Primăria Bumbeşti-Jiu nu a optat pentru această posibilitate. Spitalul este în conservare, personalul medico-sanitar fiind redistribuit la alte unităţi sanitare, iar personalul administrativ a fost concediat, în conformitate cu Codul Muncii”, a explicat Cătălin Manciu, consilier în cadrul DSP Gorj.

Trei cămine de bătrâni în Gorj

La nivelul judeţului Gorj există trei unităţi care asigură îngrijirea şi asistenţa persoanelor cu handicap şi a vârstnicilor. Primul este Serviciul de Asistenţă Socială Persoane Vârstnice Novaci; acesta a fost înfiinţat în anul 2009 şi este subordonat Consiliului Local Novaci. Numărul maxim de locuri din acest cămin este de 30, toate fiind ocupate în acest moment. Asistenţa medicală este oferită de către patru asistente medicale. „Menţionăm că beneficiarii internaţi în centru sunt înscrişi la un medic de familie, care îi vizitează o dată pe săptămână sau de câte ori este solicitat”, a mai spus reprezentantul DSP Gorj. De asemenea, personalul care asigură curăţenia centrului de la Novaci şi îngrijirea beneficiarilor este oferit de către cinci infirmiere şi trei îngrijitoare. Cel de-al doilea cămin este Complexul de Îngrijire şi Asistenţă Suseni, înfiinţat în 1965 şi aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Numărul maxim de locuri este 100, 90 dintre acestea fiind ocupate la această oră. Asistenţa medicală în căminul de la Suseni este asigurată de 45 de angajaţi, dintre care un medic şi 16 asistente medicale. Personalul care asigură curăţenia centrului şi îngrijirea beneficiarilor este oferit de către 25 de infirmiere şi 3 îngrijitoare curăţenie. Complexul de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa este cel de-al treilea cămin de bătrâni din Gorj. Acesta a fost înfiinţat în 2005 şi este tot în subordinea DGASPC Gorj. Numărul maxim de locuri la centrul de la Dobriţa este de 50, 45 fiind ocupate în prezent. Asistenţa medicală este asigurată de 21 de angajaţi, dintre care: un medic, 8 asistente, 11 persoane care asigură curăţenia centrului şi îngrijirea beneficiarilor şi un îngrijitor curăţenie. Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, numărul solicitărilor pentru un loc într-un cămin de bătrâni este de 40 pentru cele două centre aflate în subordinea instituţiei. După cum se observă din prezentarea consilierului Manciu de la Direcţia de Sănătate Publică Gorj, locurile disponibile, la ora actuală, la căminele Suseni şi Dobriţa sunt mult mai puţine comparativ cu solicitările, respectiv 15 locuri disponibile şi 40 de solicitări.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here