Camere audio-video în sălile de clasă doar cu acordul profesorilor și al părinților

490

Sindicaliștii din educație nu sunt de acord cu iniţiativa Ministerului Educaţiei privind introducerea camerelor audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice, al părinţilor și al elevilor care sunt monitorizați.
„Considerăm că aplicarea unei astfel de măsuri, fără consimţământul persoanelor supravegheate, reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetăţenilor români”, anunță sindicaliștii, care susțin că această măsură poate fi aplicată în școlile „unde există un istoric al cazurilor de violenţă”, însă „doar după ce atât personalul angajat în unitatea de învăţământ respectivă, cât şi părinţii şi-au exprimat acordul scris pentru montarea camerelor de supraveghere”.
Federațiile sindicale propun alte soluții. „Cel mai important pas ar fi cel prin care relaţia părinte-profesor-elev va fi una reală, deschisă, la curent cu tot ceea ce se întâmplă în viaţa copilului. Creşterea numărului de psihologi şcolari, care să depisteze la timp comportamente problematice în rândul cadrelor didactice şi al elevilor, este absolut obligatorie! Dezvoltarea unor programe speciale de combatere a actelor de agresiune/abuz/bullying, care să fie puse în aplicare, nu bifate la orele de dirigenţie, ar ajuta în această luptă”, susțin sindicaliștii.
Aceștia au mai propus creşterea numărului de paznici şcolari și regulament mult mai strict privind sancţionarea celor care greşesc.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat că, din cauza violențelor crescute în școli, s-a decis modificarea legii pentru ca şcolile să poată instala sisteme de supraveghere fără acordul părinţilor, elevilor sau al profesorilor.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here