Camera de Conturi Gorj a sesizat ANI pentru incompatibilitatea de peste 100.000 de lei a lui Negrescu! – Teatrul Dramatic, prejudiciat cu alți peste 400.000 de lei(I)

535

Auditorii, care au verificat luna trecută, activitatea financiar-contabilă a Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”, entitate aflată în subordinea Consiliului Local Târgu-Jiu, au scos la iveală o serie de mari nereguli, demonstrând că instituția a fost prejudiciată cu câteva miliarde de lei vechi. Verificatorii au cerut, în consecință, Primăriei Târgu-Jiu recuperarea prejudiciului și au sesizat Agenția Națională de Integritate(ANI), încă din 28 iulie 2017, pentru încălcarea regimului conflictului de interese, iar de către managerul teatrului, Marian Negrescu. Potrivit raportului Camerei de Conturi Gorj, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, Negrescu a încasat ilegal 101.700 de lei, din opt contracte de colaborare cu instituția pe care o conducea, asta după ce respectivul a mai fost cercetat penal și și-a pierdut, între timp, funcția de manager al teatrului târgujian, pentru încasarea ilegală, în perioada 2008-2013, a încă 466.128 de lei, pentru 42 de contracte similare.

Miserupism(dex: nepăsare, indolență), acesta este cuvântul prin care se poate explica, cel mai ușor, atitudinea managerului Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”, Marian Negrescu, care, deși cercetat de ANI pentru incompatibilitate, urmare a încasării a peste 4,6 miliarde de lei vechi, în 2012, a continuat să încalce legea și să încaseze alți bani publici, din contracte de colaborare cu instituția pe care o conducea, pe aceeași rețetă deja cunoscută și taxată de instanțele de judecată. De data aceasta, nu ANI a depistat însă neregula, ci o echipă de auditori ai Camerei de Conturi Gorj care, luna trecută, a luat la purecat, cu curaj, actele financiar-contabile ale Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”, entitate neverificată de această instituție de control în ultimul deceniu.

“Prima” lui Negrescu, neimpozitată!
Încă de la începutul controlului, auditorii au constatat că la Teatrul Dramatic din Târgu-Jiu s-a încălcat flagrant legea, urmare a “funcționării defectuoase a formelor de control intern și a aplicării eronate a Normelor Metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice”.
În raport se prevede, din start, că, din vina contabilului-șef Luminița Greculescu, care și-a recunoscut însă vina în fața auditorilor, s-a constatat o abatere în cuantum de 51.326 de lei, prin activele fixe corporale amortizate integral, menținute însă în categoria mijloace fixe, în contabilitatea teatrului a acestor bunuri.
Contabilului i s-a recomandat să înregistreze în contabilitate, la valoarea justă, stabilită de o comisie de specialiști din instituție, natura obiectelor de inventar în cauză.
O altă abatere constatată a privit nerespectarea prevederilor legale privind calcularea, reținerea și plata contribuției de asigurări sociale individuale pentru beneficiarii drepturilor de proprietate intelectuală. Situația este similară și pentru impozitul pe salarii, managerul Marian Negrescu fiind plătit, în decembrie 2016, cu 4.626 de lei, suma reprezentând remunerația stabilită prin contractul de management, aceasta fiind în procent de 10% din încasările nete ale teatrului.
Pentru remunerația în cauză, auditorii au constatat că lui Negrescu nu i s-a calculat și nici reținut și plătit, conform legii, contribuțiile la asigurările sociale, la cele de sănătate și șomaj. Negrescu, conform raportului de audit, ar fi trebuit să achite statului 1693 de lei din “prima” încasată în decembrie, lucru care nu s-a întâmplat nici în prezent. Contabilul-șef al teatrului a explicat auditorilor că, în opinia sa, suma a fost corect calculată și nu trebuie să i se oprească fostului său șef niciun fel de contribuții.
Deși i s-a pus în vedere că trebuie să remedieze abaterea constatată, teatrul, pe timpul controlului, nu a luat niciun fel de măsuri în acest sens, se arată în raport.

Abaterile constatate de auditori, apă de ploaie pentru vinovați!
Verificatorii au mai constatat că elementele de decor, recuzită, costume nu sunt trecute într-un registru pentru evidență analitică, vinovat pentru asta fiind chiar Marian Negrescu care coordona activitatea și buna administrare a patrimoniului teatrului.
Deși s-a cerut, și în acest caz, remedierea deficiențelor, responsabilii teatrului nu au mișcat niciun deget în acest sens, se mai arată în raport.

Managerul Negrescu a încheiat contracte de colaborare cu colaboratorul Negrescu
Nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese este însă una dintre cele mai grave abateri constatate de auditorii Camerei de Conturi Gorj, pe parcursul verificării instituției de cultură.
“Din analiza plăților efectuate în anul 2014 de către teatrul dramatic, reprezentând activități și prestații artistice, plăți efectuate în baza a 8 contracte de colaborare încheiate în perioada 10.01.2014-25.11.2014, echipa de audit a constatat că entitatea audiată, prin reprezentantul legal Marian Negrescu, în calitate de manager(director), conform HCL Târgu-Jiu nr.292 din 25.11.2011 și a contractului de management nr.292 din 1 august 2011, a încheiat contracte de colaborare cu Negrescu Marian, în calitate de colaborator, în valoare de 101.700 lei și a plătit onorarii rezultate ca urmare a încheierii contractelor în valoare de 90.050 de lei, la care se adugă impozitul aferent realizării acestor venituri în valoare de 11.334 lei, contrar prevederilor art.70 și 71 din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței și exercitării demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției”, se arată în raport.

Alexandrescu, mâna lui Negrescu
Aici se mai precizează și că, acele contracte de colaborare ale lui Negrescu, încheiate în perioada ianuarie-noiembrie 2014, au fost semnate, din partea teatrului, de către Ion Alexandrescu, șef serviciu artistic al instituției, care a fost împuternicit prin decizie de către managerul teatrului, pe 6 ianuarie 2014.
“Statele de colaborare, întocmite de Teatrul Elvira Godeanu, care stau la baza plății onorariului cuvenit managerului Marian Negrescu, urmare a contractelor de colaborare încheiate pentru activități și prestații artistice în perioada 10 ianuarie 2014- 25 noiembrie 2014 sunt semnate la Manager de către Negrescu Marian, Contabil-șef Greculescu Luminița și întocmit de către referent Bălan Magdalena, cu excepția statului de colaboratori din 24.02.2014 care a fost semnat de către Ion Alexandrescu”, se completează în document.
Verificatorii rețin că, încă din decembrie 2012, Negrescu a fost informat de ANI că este cercetat pentru incompatibilitate, dar chiar și în atare condiții, respectivul a continuat să comită aceleași fapte.
Auditorii constată astfel că pentru contractele din 2014, chiar dacă au fost semnate de Alexandrescu, conflictul de interese pentru Negrescu nu este înlăturat.
“Conducerea Camerei de Conturi Gorj, prin adresa nr. 1056/28.06.2017 a solicitat Agenției Naționale de Integritate efectuarea, cu prioritate, a unor verificări de specialitate, respectiv dacă a fost încălcat conflictul de interese prin încheierea contractelor de colaborare pentru activități și prestații artistice în perioada 10.01.2014-25.11.2014 de către Marian Negrescu în calitate de manager al Teatrului Dramatic și Marian Negrescu în calitate de colaborator. Prin adresa din 5.07.2017 a ANI, înregistrată la Camera de Conturi Gorj pe 7.07.2017, a fost comunicat că inspectorul de integritate desemnat va efectua evaluarea respectării regimului juridic al conflictului de interese de către Marian Negrescu”, se subliniază în document, arătându-se că teatrul a fost prejudiciat, în acest caz, cu suma de 101.384 de lei.

ANI face acțiune în instanță pentru anularea celor 42 de contracte ale fostului manager
În raport se mai precizează și despre adresa nr.15814/G/II din 5.05.2017 prin care ANI a informat CL Târgu-Jiu că va iniția acțiune în instanță pentru anularea celor 42 de contracte de colaborare, încheiate de managerul Negrescu, urmând a fi comunicată sentința Consiliului Local în vederea recuperării sumei de 466.128 de lei de la actorul beneficiar.
Negrescu are grijă să se apere, în fața auditorilor, spunând, în scris, că banii nu îi va mai da înapoi, deoarece “Curtea(n.r. Curtea de Apel Craiova) a apreciat sec că nu există prejudiciu”.

Comisii de concurs, plătite nelegal
Auditorii au constatat, de asemenea, că teatrul a plătit ilegal comisii de concurs pentru posturile vacante din instituție în 2016 în valoare de 20.178 de lei, fiind vorba despre posturile de paznic, maestru sunet, actor și magazioner.
O situație similară s-a înregistrat, de altfel, și în 2015, când tot pentru comisii de concurs s-au plătit ilegal 12.600 de lei, ca, în 2017, pentru comisii similare, să se mai plătească alți 4050 de lei.
Se mai scoate în evidență că, în 2016, s-au efectuat plăți nelegale pentru premiile acordate în cadrul Festivalului de Teatru “Elvira Godeanu”, când s-au dat premii în bani, totalizând 6500 de lei, pe un referat semnat de Alexandrescu și Ion Cepoi, actorilor din teatrul municipal care ar fi avut rezultate profesionale în perioada 2014-2015. Auditorii au stabilit că prejudiciul total depășește 32.000 de lei și trebuie recuperat.
În partea a doua a acestui material vă vom prezenta, exact, și felul în care Negrescu&CO s-a înfruptat din banii publici, fostul manager plătind din fondurile teatrului servicii de asistență juridică și reprezentare juridică în procese, fără documente justificative care să certifice executarea acestor servicii, și felul în care s-a plătit peste 120.000 de lei pe contracte de colaborare și prestații artistice, unor persoane fără pregătirea necesară. Printre cei astfel remunerați se află și unul dintre cei intrați în cursa pentru postul vacant de manager al teatrului, Cosmin Brehuță Ciobănuc. Subliniem încă o dată, pentru cititori, faptul că Negrescu a făcut deja o plângere la Camera de Conturi Gorj, împotriva unuia dintre auditorii care au verificat activitatea teatrului din 2014 până în prezent, susținând că va cere Camerei de Conturi a României anularea acestui raport de audit. Negrescu proferează astfel de amenințări, conștient că documentul în cauză nu-i va provoca un nou proces cu ANI, ci obligativitatea de a restitui peste 5,6 miliarde de lei vechi, bani încasați din teatru în ultimele două decenii, asta fără primele și salariul lunar de manager, ce i-au fost puse pe tavă de Primăria Târgu-Jiu.
(Va urma)
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

  1. Pai Negrescu nu a fost numit si tinut in brate de dl Primar nea Florin care este , care a fost de fapt ?Cum sa pui manager al unei institutii publice un actoras mediocru ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here