Călinoiu spune ,,nu” preluării spitalelor cu datorii

138

ion-calinoiuPreluarea spitalelor din judeţul Gorj de către autorităţile locale şi judeţene naşte discuţii, demonstrând, încă o dată, lipsa de comunicare între instituţiile statului.

Revoltat de felul în care i s-a transmis că trebuie să preia cele două spitale din judeţ, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a menţionat ieri că nu va face asta până când nu va încheia un protocol scris cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. De asemenea, Călinoiu, a subliniat că nu va semna niciun act de preluare în administrare a vreunui spital cu datorii.

Descentralizarea spitalelor nu se va face prea uşor în judeţul Gorj. Asta deoarece conducerea Consiliului Judeţean nu va accepta cu ochii închişi tot ce încearcă să bage pe gâtul autorităţilor judeţene oficialii Ministerului Sănătăţii. Consiliul Judeţean Gorj trebuie să preia, practic, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi Spitalul de Pneumoftiziologie ,,Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa. Ambele unităţi medicale au foarte mari datorii în valoare de mai multe milioane de lei. Călinoiu a explicat, în cadrul conferinţei dobrita (6)săptămânale de presă, că nu poate prelua aceste unităţi dacă nu ştie siguri la ce sumă se ridică datoriile celor două spitale, subliniind totodată că nu are bani prevăzuţi pentru achitarea acestor debite. ,,Spitalul din Târgu-Jiu are debite în valoare de şapte milioane de lei, patru dintre ele depăşind deja termenul de achitare. Spitalul Dobriţa are, în schimb, de achitat 1,5 milioane, dintre care 1,3 milioane sunt datorii foarte vechi. Pot spune în acest caz că bugetul Consiliului Judeţean nu poate suporta achitarea acestor datorii”, a declarat Călinoiu care a menţionat, de asemenea, că nu este împotriva descentralizării spitalelor.

Banii deblocaţi de la CNAS

Şeful judeţului a oferit şi o soluţie pentru rezolvarea problemei datoriilor, adică achitarea datoriilor către furnizorii spitalelor de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), prin transferarea banilor către Consiliul Judeţean. Situaţia trebuie rezolvată însă urgent deoarece peste două săptămâni, spitalele se vor transfera atât autorităţilor judeţene cât şi celor locale. Călinoiu subliniază că va semna un protocol cu Ministerul Sănătăţii în acest sens, acesta menţionând de asemenea că nu înţelege de ce nu a fost chemat nici măcar la videoconferinţa în care s-a discutat despre descentralizarea unităţilor spitaliceşti. În Gorj se vor descentraliza opt unităţi spitaliceşti.

A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here