Călinoiu pune la punct conducerea SNLO – “Burlan nu ştie decât să execute ordine politice !”

172

deschidereDemersul preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, de a solicita blocarea conturilor Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), pentru a interveni în favoarea autorităţilor locale rămase fără bani, nu a fost un act politic, susţine şeful judeţului.

Acuzat de conducerea pedelistă a SNLO că a apelat la acest demers din raţiuni politice, Călinoiu spune exact contrariul, menţionând că directorul SNLO, Daniel Burlan, este cel care execută, fără să crâcnească, ordine politice, în timp ce activitatea sa managerială lasă de dorit.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, ia decizia să intervină în favoarea localităţilor ai căror edili i s-au plâns, în nenumărate rânduri, că au ajuns în imposibilitatea de a efectua o serie de plăţi, din cauza banilor care nu le-au fost viraţi de către SNLO. Edilul din municipiul Motru, Dorin Hanu, este astfel unul dintre primarii care şi-au expus doleanţele, în nenumărate rânduri, la Călinoiu, menţionând că este în imposibilitatea de a mai colecta taxe şi impozite în localitate. La fel s-a întâmplat şi cu edilii din Cătunele şi Plopşoru şi ei afectaţi de lipsa banilor de la SNLO. Călinoiu cere astfel conducerii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj să blocheze conturile SNLO. ,,Am transmis anterior celor de la Direcţia Generală a Finaţelor Publice Gorj că dacă nici în iunie SNLO-ul nu plăteşte nimic Primăriei Motru să le blocheze conturile. Acest lucru nu s-a întâmplat iar cei de la Primăria Motru erau puşi în imposibilitatea să achite salariile deoarece conturile le-au fost blocate. În scurt timp, un milion de lei au ajuns în conturile autorităţilor locale motiv pentru care am cerut apoi deblocarea lor”, a declarat Ion Călinoiu.

Demersul nu a fost politic

Demersul lui Ion Călinoiu a deranjat, aşa cum era de aşteptat, conducerea SNLO dar şi conducerea PD-L Gorj. Daniel Burlan, directorul unităţii miniere, dar şi Ionel Manţog, şeful din umbră al PD-L Gorj au considerat că gestul lui Călinoiu ar fi fost unul politic, cei doi nespunând însă nimic de stângăciile directorului SNLO şi nici de teama ambilor de a cere sprijin ministrului Economiei, Adriean Videanu, de a interveni la beneficiarii rău-platnici ai serviciilor unităţii miniere gorjene. ,,Nu a fost nici un fel de act politic sau presiune politică ceea ce am făcut eu, insistând, pe căile legale, ca SNLO-ul să îşi achite debitele restante către primăriile din Gorj. Nu am intervenit numai în favoarea Primăriei Motru ci am ajutat şi celelalte primării din judeţ, Cătunele şi Plopşoru, să îşi primească banii cuveniţi. În ce îl priveşte pe Burlan la fel cum susţine chiar colegul lui de partid, senatorul Ion Ruşeţ, el nu ştie decât să execute ordine politice. De ce nu merg cei din conducerea SNLO la Videanu să îi ceară să intervină pentru ca unităţii gorjene să i se vireze banii pe care CET-urile ori RAAN-ul, de exemplu, i le datorează”, a declarat Călinoiu, întrebându-se retoric, unde este presiunea politică de care este acuzat.

SNLO, cu conturile deblocate

Gheorghe Paraschivu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj, susţinea la sfârşitul săptămânii trecute că, se va renunţa la blocajul conturilor SNLO, menţionând, de asemenea, că această procedură i se aplică şi s-a mai aplicat la numeroase firme din judeţ.

,,Toţi agenţii economici din judeţ care au datorii la bugetul statului s-au lovit de executarea silită. În cazul SNLO vom solicita însă deblocarea conturilor deoarece s-au achitat un milion de lei din debitul datorat de unitate Primăriei Motru”, a făcut public Gheorghe Paraschivu, directorul DGFP Gorj. SNLO avea însă de achitat autorităţilor locale din Motru, cinci milioane de lei. SNLO, are de asemenea debite în valoare de 240 de milioane de lei către stat şi de încasat de la debitori o sumă cu 200 de milioane de lei mai mare.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here