Călinoiu, găsit incompatibil de ANI pentru 800 de lei

282

Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, a fost declarat incompatibil de către inspectorii de integritate, Agenția Națională de Integritate comunicând, ieri, că acesta nu și-a trecut în declarațiile de avere toate veniturile încasate, motiv pentru care a sesizat și Parchetul în vederea efectuării unei anchete. ANI l-a luat în vizor pe șeful CJ Gorj, pentru că în perioada de când este președinte a avut și alte calități pentru care a fost remunerat, deși legea interzice acest lucru. Funcțiile temporare care îi aduc necazuri lui Călinoiu sunt două. Acesta a fost expert pe termen scurt în cadrul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (C.N.D.I.P.T.), în perioada 01 septembrie – 15 decembrie 2012, iar mai apoi a fost și expert pe termen scurt – expert comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social / expert consorțiul regional Sud-Vest Oltenia în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, în perioada 01 iunie – 31 iulie 2013, după cum a comunicat ANI.

Legislația prevede că orice altă funcție deținută de un președinte de CJ este incompatibilă și, ca urmare, Ion Călinoiu nu ar fi trebuit să își folosească cunoștințele de expert în cadrul proiectelor menționate mai sus. Sumele de bani încasate pentru prestațiile respective, modice în comparație cu venitul lunar al unui președinte de CJ, nu au fost trecute în declarațiile de avere, iar ANI a cerut acum Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu să facă cercetări de natură penală, așa cum prevede legislația pentru asemenea situații. “Întrucât CĂLINOIU ION nu a menționat în declarațiile de avere depuse la datele de 11 iunie 2013 și 12 iunie 2014 veniturile obținute în baza contractelor încheiate între acesta și Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Gorj, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României”, susține ANI, care menționează că infracțiunea este în formă continuată pe motiv că a fost săvârșită timp de doi ani la rând.
Agenția Națională de Integritate a comunicat și că Ion Călinoiu nu a depus la dosar un punct de vedere, lucru negat categoric, ieri, de șeful CJ Gorj, care le-a spus jurnaliștilor că suma pe care a omis să o treacă în declarația de avere e de 800 de lei. Explicația pentru omisiunea respectivă ar fi dată de faptul că banii ar fi fost virați la sfârșit de an pe cardul de salariu, declarația de avere fiind completată în anul următor în luna mai, timp suficient cât președintele CJ să uite de încasarea banilor respectivi. Acesta a menționat că ANI nu i-a cerut un punct de vedere și de aceea nu există la dosar explicațiile sale. “Nu mi s-a solicitat nici un punct de vedere. Îmi poate arăta cineva o adresă cu nume propriu, cu instituție, ceva? Nu există. A fost un proiect de câteva luni, s-au băgat cei 800 de lei pe card, habar nu am mai avut eu de treaba asta și în declarația de avere sunt veniturile mele și ale soției, nimic altceva. Nu e o stare de incompatibilitate, e o omisiune și cred că se găsesc circumstanțe atenuante pentru a fi achitat”, a menționat Călinoiu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here