Călinoiu, Florescu şi Surupăceanu, 20 de ani de PDSR-PSD

847

Pe data de 8 august 2014, se împlinesc două decenii de când actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, fostul senator PSD, Ion Florescu, şi fostul deputat social-democrat Mugurel Surupăceanu au fost primiţi în Frontul Democrat al Salvării Naţionale (FDSN), devenit formaţiune pe baza căreia s-a format apoi PDSR, şi, în final, actualul PSD. Cei trei făceau parte, la momentul respectiv, din Partidul Solidarităţii Sociale (PSS), iar pentru a intra în FDSN, condus atunci de actualul sindicalist Cristinel Tănasie, au avut nevoie de sprijinul organizaţiei din Motru, condusă de Ion Tomescu, în prezent decedat. Pe 8 august 1994, cei trei au participat la o şedinţă de absorbţie al Partidului Solidarităţii Sociale în FDSN, care s-a organizat la Târgu-Jiu, la fosta Cofetărie Flora. Călinoiu, Florescu şi Surupăceanu au intrat prin această metodă în FDSN, devenit apoi PDSR, având susţinerea organizaţiei FDSN Motru, din care făceau parte prin alţii Marcu Burtea, fostul senator PSD, Dumitru Berca, fost deputat FSN, directorii de mină de la Motru, Ion Lazăr, Ion Raşcotă, Nicolae Duncea, Petre Vladislav şi actualul publicist Constantin Bunilă.

Frontul Democrat al Salvării Naţionale (FDSN) este partidul politic înfiinţat în România în 1992 de către un grup de oameni politici plecaţi din Frontul Salvării Naţionale (FSN), nemulţumiţi de alegerea lui Petre Roman ca preşedinte al FSN. La prima Conferință Națională a FDSN, care a avut loc în 27-28 iunie 1992, s-a hotărât susținerea lui Ion Iliescu pentru alegerile prezidențiale. Președinte al partidului a fost ales Ovidiu Gherman. La alegerile parlamentare din 27 septembrie 1992, FDSN a obținut primul loc, iar Ion Iliescu a devenit președintele României.
Cu prilejul Conferinței Naționale din 9-10 iulie 1993, FDSN și-a schimbat denumirea în Partidul Democraţiei Sociale din România(PDSR). Totodată s-a realizat și fuziunea prin absorbție cu Partidul Solidarității Sociale, Partidul Republican, Partidul Cooperatist și Partidul Socialist Democratic din România.

Un viitor preşedinte şi doi viitori parlamentari de la PSS
În Gorj s-a format FDSN, în 1992, iar la cârma partidului a fost pus Cristinel Tănasie, actual sindicalist la Federaţia Naţională a Muncii. Mai mulţi politicieni din Gorj s-au alăturat FDSN, un grup important constituindu-se la Motru. Printre cei de aici se afla şi tatăl actualului pedelist Eduard Berca, Dumitru Berca, ajuns parlamentar de Gorj în 1992 din partea FSN. Pe 21 aprilie 1992, Dumitru Berca este validat deputat, înlocuindu-l pe Victor Murea. În legislatura 1990-1992 Gorjul avea în forul de conducere naţional patru parlamentari, pe Dumitru Berca, pe Dumitru Diaconescu, pe Nicolae Mischie şi pe Ion Tomescu.
FDSN, devenit apoi PDSR nu îşi făcuse însă la Gorj absorbţiile în vara lui 1994. De altfel, Cristinel Tănasie, preşedinte al FDSN Gorj, chiar nu este de acord cu deciziile de la centru care îi impun să-i primească în partid, prin absorbţie, pe politicienii de la partidele mărunte din Gorj. Tănasie mustăceşte mai ales şi la adresa primirii în FDSN, respectiv în PDSR Gorj a conducerii PSS Gorj, cei în cauză ocupând apoi funcţii importante politice atât la nivel de judeţ, cât şi la nivel naţional.

Florescu, şeful PSS Gorj, susţinut
Ion Florescu, fost prefect de Gorj, fost senator, era preşedintele PSS Gorj, el ca şi Călinoiu şi Surupăceanu nefiind doriţi de Tănasie. Nu se ştie din ce considerente actualul lider sindical nu-i înghiţea pe cei trei, cert este că nu i-a vrut şi pace, în ciuda faptului că doi erau ingineri, iar altul student. La presiunea organizaţiei din Motru care a ameninţat cu scindarea organizaţiei dacă Ion Călinoiu, Mugurel Surupăceanu şi Ion Florescu nu sunt primiţi în partid, cei trei devin pe 8 august 1994 membri ai FDSR, şi apoi, prin schimbarea denumirii formaţiunii politice, ai PDSR Gorj. “Am făcut parte din grupul celor care a militat pentru primirea în partid a oamenilor de valoare a căror responsabilitate, profesională şi politică, a fost dovedită în timp. Şi acum dacă aş fi pus în faţa unei asemenea susţineri nu aş ezita”, povesteşte Constantin Bunilă despre momentul 8 august 1994.

Absorbţie pe terasa de la Flora
Bunilă povesteşte că la terasa cofetăriei Flora unde s-a făcut absorbţia PSS Gorj s-au prezentat cei trei nou veniţi şi încă 40 de membri ai BPJ-ului PDSR Gorj. “S-a discutat în terasă despre primirea lui Călinoiu, Florescu şi Surupăceanu în partid. Cei trei au fost susţinuţi de Ion Tomescu care a forţat primirea acestora în partid, deşi se ştiau animozităţile grupului lui Tănasie la adresa noilor veniţi. Tomescu a declarat în faţa audienţei că este gata să rupă organizaţia Motru de partid, dacă cei trei nu vor fi acceptaţi, lucru care ar fi atras destituirea din funcţie a lui Cristinel Tănasie. În urma acestei presiuni, votul de primire a fost unanim”, a declarat Bunilă.
Tănasie a fost înlocuit de la cârma PDSR Gorj cu fostul deputat Nicolae Mischie chiar câteva luni mai târziu, acesta conducând apoi Consiliul Judeţean Gorj, secondat de Ion Călinoiu.

Surupăceanu s-a rupt de PSD
După două decenii de PSD, fostul deputat Mugurel Surupăceanu este singurul care nu mai face parte din marele partid, Ion Călinoiu fiind preşedintele executiv al PSD Gorj, iar Ion Florescu simplu membru al formaţiunii politice gorjene.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here