Călinoiu critic: “Suplimentarea posturilor în sănătate este necesară, dar imposibilă pentru că nu are acoperire”

112

Picture 0073În cursul zilei de 26 ianuarie, managerii spitalelor din judeţul nostru au primit o solicitare semnată de ministrul Sănătăţii, prin care li se cere ca în aceeaşi zi să fie raportată situaţia personalului sanitar normat, ocupat, vacant, cât şi a numărului de posturi absolut necesare a fi ocupate în cursul acestui an.

Înainte de a fi făcute raportările, situaţiile trebuiau vizate de către autorităţile care administrează fiecare spital. Deşi s-au încadrat în termenul de raportare, reprezentanţii unităţilor sanitare gorjene nu văd cum ar putea face angajări în condiţiile în care bugetele din 2012 sunt mai mici decât cele de anul trecut.

Situaţie dificilă pentru conducerile spitalelor gorjene. Joi, 26 ianuarie, în jurul prânzului, la nivelul spitalelor s-a primit o solicitare de la Ministerul Sănătăţii în care se cerea ca în cursul aceleiaşi zile să se raporteze situaţia personalului din unităţile sanitare. „Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii a solicitat instituţiilor sanitare din subordinea direcţiilor de sănătate publică şi unităţilor sanitare cu paturi al căror management a fost transferat către autorităţile administraţiei publice locale să transmită o situaţie privind personalul sanitar normat, ocupat, vacant, cât şi numărul de posturi absolut necesare a fi ocupate în cursul anului 2012, întrucât Guvernul intenţionează să elaboreze un proiect de Hotărâre de Guvern pentru ocuparea anumitor posturi din sectorul sanitar. Situaţia trebuia avizată de către autorităţile locale în administrarea cărora se află fiecare spital şi raportate la Prefectură, în aceeaşi zi. Adresa este semnată de ministrul Sănătăţii”, menţionează Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj şi şeful Biroului de Resurse Umane al Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

Măruţă: „Ministerul nu cunoaşte realităţile din teritoriu”

După situaţia dificilă în care au fost puşi managerii spitalelor, Ion Măruţă este de părere că „această adresă întăreşte convingerea multora că Ministerul Sănătăţii nu cunoaşte realităţile din teritoriu, întrucât datele care stăteau la baza emiterii raportării respective nu sunt corelate pentru că se referă la posturile aprobate în ştatul de funcţii la 01.01.2012, iar numărul de posturi care urmau a fi solicitate de către fiecare spital în parte se face cu încadrarea în cheltuielile de personal, care vor fi aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2012. Atât timp cât încă nu avem un buget alocat, ne întrebăm ce are ministerul în vedere?”, precizează Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj şi şeful Biroului de Resurse Umane al Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

Ministerul Sănătăţii mimează deblocarea posturilor din sistemul sanitar

Reprezentanţii sistemului sanitar gorjean bănuiesc că Ministerul Sănătăţii a făcut demersul de joi, prin care se cerea raportarea în regim de urgenţă a situaţiei personalului, la presiunea străzii. „Cei din Ministerul Sănătăţii, sub presiunea străzii şi a mişcărilor din ultima perioadă, mimează că vor debloca posturi în sistemul sanitar. Acestea nu au acoperire în bugete. În final, cei vinovaţi vor fi găsiţi managerii spitalelor pentru că nu au angajat personalul aprobat, pentru care nu există acoperire prin contracte. Cel puţin, la nivelul judeţului Gorj, bugetele aprobate de CJAS, prezentate în urmă cu două zile, sunt mult diminuate faţă de cele de anul trecut”, conchide Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj şi şeful Biroului de Resurse Umane al Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

Călinoiu revoltat

Nu numai sindicaliştii din sănătate sunt nemulţumiţi de acest demers al Ministerului Sănătăţii. Şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean(CJ) Gorj, critică solicitarea de ultim moment al Ministerului Sănătăţii privind întocmirea situaţiei locurilor de muncă vacante, în condiţiile în care nu sunt bani prevăzuţi pentru acest aspect. “Solicitarea Ministerului Sănătăţii conţine şi precizarea că posturile în cauză să se încadreze în limita bugetului aprobat. Oricum prin asta se dă, încă o dată, dovadă că nu ştie să gestioneze situaţia din sănătate. Să nu uităm că nu se comunică cu autorităţile care au grijă de aceste unităţi medicale, că nu se pun la dispoziţie şi resurse financiare pentru aceste angajări şi nu se ţine deloc cont de acest lucru. Noi deja am depăşit cheltuielile de personal odată cu preluarea salariaţilor de la Spitalul Sadu”, a explicat Călinoiu. Preşedintele CJ Gorj crede, de asemenea, că aceasta este o altă măsură disperată luată de Guvern. “Nu au bugetul aprobat pentru spitale şi ei vin cu măsura asta fără acoperire”, a conchis Călinoiu.

Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here