Calificare la faza națională a concursului “Referate și comunicări științifice”

478

“Boierii glogoveni, mărire și decădere”. Oana Dolea, elevă în clasa a X-a D, la Colegiul Național “George Coșbuc” Motru, sub coordonarea domnului profesor Nicolae Negrea, a obținut locul I la faza judeţeană a concursului “Referate și comunicări științifice”, urmând a participa la faza națională care va avea loc în perioada 14-16 iulie, la Amara, județul Ialomița.

– Bună Oana! Îți mulțumesc pentru bunăvoința de a accepta acest interviu. Te apreciez pentru rezultatele obținute în ultimul timp și îți doresc să continui pe acest drum. Consider că povestea ta merită promovată și apreciată. Te-aș ruga în acest sens, să spui pentru cititorii gorjeni câteva lucruri despre tine și despre rezultatele tale.
– Să vorbim întâi despre faza județeană a Concursului “Referate și comunicări științifice”, la care ai obținut locul I cu 95 de puncte. Cum te-ai pregătit pentru județeană?
– Concursul a presupus crearea unui proiect ştiinţific, pentru care am consultat câteva cărţi de specialitate, procurate cu ajutorul domnului profesor. Am lucrat în jur de o săptămână până la proiectul final, şi consider că munca mea s-a văzut. De asemenea, am realizat şi o prezentare PowerPoint, pe baza căreia mi-am prezentat lucrarea. Cam atât cu pregătirea tehnică. Spiritual am fost pregatită de familia mea, dar şi de prieteni.
– Care a fost reacția ta atunci când ai aflat că ești pe primul loc?
– Aş minţi dacă aş spune că nu m-am aşteptat deloc. Bineînţeles, concurenţa a fost mare, au fost multe proiecte bune, însă eu sunt o persoană optimistă şi am încredere în mine. Am fost mulţumită că munca mea a dat roade şi fericită că voi reprezenta judeţul Gorj la faza naţională.
 – Care este obiectivul principal pe care dorești să-l realizezi la faza națională? Ce înseamnă pentru tine o “Națională”?
– La naţională merg, bineînţeles, cu speranţa de a ocupa un loc fruntaş. Pentru mine, participarea la faza naţională reprezintă o onoare, onoarea de a reprezenta judeţul Gorj, de a fi cea mai bună într-un anumit domeniu din întreg judeţul.
– Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea ta personală și profesională?
– La dezvoltarea mea personală au contribuit, în primul rând, părinţii mei, cărora vreau să le mulţumesc pe această cale. Sunt conştientă că le datorez totul, că mulţumită lor sunt unde sunt acum, şi că fără sprijinul lor nu aş fi reuşit. Prima dată am participat la Olimpiada Naţională de Geografie, în clasa a VIII-a, datorită domnului profesor Zăvoianu Ilie. Asta m-a ambiţionat foarte mult, mi-a dat încredere în mine, şi m-a convins să nu renunţ niciodată. În clasa a IX-a, am participat la Olimpiada Naţională de Geografie, sub îndrumarea doamnei profesoare Lidia Stan, dar şi la Concursul Naţional Adolf Haimovici, datorită domnului profesor Găman Grigore. Toate aceste reuşite m-au convins că orice e posibil, dacă îţi doreşti cu adevărat şi dacă munceşti pentru visul tău.
– Ce alte pasiunii te caracterizează? Dacă ar fi să alegi o melodie, un cuvânt sau un vers care să te caracterizeze, ce ai alege?
– În timpul liber îmi place să pictez. Versul care-mi place cel mai mult este „How high? So high that I can kiss the sky”. Consider că limita este cerul şi mereu îmi repet asta, ca nimeni, niciodată să nu-mi poată schimba părerea.
– Care este modelul tău în viață? Care sunt principiile pe care le urmezi în viață?
– Eu nu am un model în viaţă, consider că fiecare trebuie să-şi scrie singur povestea. Încă de mică am fost învăţată să respect modestia, sinceritatea şi bogăţia sufletului. Mi-am propus ca în viaţa să nu fiu condusă de idealurile celorlalţi, am învăţat că lumea e rea şi că toţi sunt interesaţi de binele lor. Totul este trecător, şi încerc, pe cât posibil, să trăiesc clipa.
– Unde îți dorești să ajungi peste 3-5 ani? Ce facultate ți-ai dori să urmezi? Ce îți dorești să realizezi în plan profesional? Care este visul tău?
-Încă nu sunt sigură, însă probabil voi alege Academia de Poliţie, deoarece îmi iubesc ţara, şi cum altfel o pot dovedi, decât slujind-o toată viaţa, lucrând în cadrul poliţiei? Mi se pare extraordinar să simţi cu adevărat că tu ai contribuit la schimbarea în bine a ţării tale. Momentan, îmi doresc sănătate, să trec cu bine peste examenul de bacalaureat şi, bineînţeles, să fiu admisă la Academia de Poliţie.
– Îți mulțumesc pentru timpul acordat acestui interviu. Te felicit încă o dată pentru tot ce faci și sunt convins că vei continua pe acest drum al performanței.
Adrian Vladimir Coestea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.