Calificare cu capul plecat

247

Energia a reuşit performanţa de a intra între cele mai bune 16 echipe din acest sezon al FIBA EuroChallenge, însă meciul disputat în deplasare cu Lukoil Sofia este unul care ar trebui repede uitat, nu însă fără a învăţa din greşelile făcute.

Partida, disputată la Samakov, la circa 50 de km de Sofia, a iscat un interes mult mai mare din partea târgujienilor, care au dublat numărul spectatorilor prezenţi cu cele două autocare care au făcut deplasarea în Bulgaria pentru susţinerea echipei lui Constantinides. În ciuda acestei susţineri, a efortului suporterilor şi a celor din conducerea clubului, care a asigurat transportul, Energia a prestat un joc slab şi a fost chiar la un pas de dezastru. Ce ar fi însemnat un dezastru? Un eşec la 30 de puncte, care ar fi aruncat Energia pe locul 3, după ce Kormend s-a impus în deplasarea de la Tartu Rock cu scorul de 81-83. Din fericire, Lukoil Sofia nu a avut nicio motivaţie, iar pe final a redus din turaţia motoarelor, iar Energia a pierdut la “doar” 23 de puncte, diferenţă care i-a permis în cele din urmă accesul în “Last 16” în EuroChallenge.

Constantinides subliniază calificarea
În spatele unui joc modest, asta ca să nu fim prea duri cu echipa gorjeană, antrenorul Antonis Constantinides vrea ca toată lumea să aprecieze această calificare obţinută de Energia la prima sa participare în competiţiile europene: “Trebuie felicitați jucătorii pentru că ei au împins echipa în ultimele 16. E cel mai rău meci făcut în Europa, dar nu trebuie uitate cele cinci meciuri în care echipa a jucat bine, peste oponent. După atitudine și joc merităm să fim în primele 16 din EuroChallenge. Dacă eram mai concentrați, eram calificați încă cu 1-2 jocuri înainte de ultima etapă. Felicitări jucătorilor, fanilor care au fost extraordinari și ne-au ajutat să câștigăm meciurile de acasă”, a declarat cipriotul de la conducerea Energiei.

Cauzele unui eşec usturător
Energia trece printr-o perioadă foarte slabă, iar aceasta a culminat cu jocul de la Samakov, unde echipa a fost extrem de obosită, spune Constantinides, care recunoaşte că se aştepta la această scădere de formă: “Echipa nu e într-o formă bună. Eu sunt singurul responsabil cum joacă echipa. Sunt două motive. Primul când am făcut pregătirea am stabilit să avem un nivel mai scăzut în luna decembrie pentru că o echipă trebuie să înceapă puternic, apoi să coboare după care să urce în lunile de play-off. Nu căutăm scuze, dar când rotația este scurtă… Al doilea motiv este oboseala, ce am făcut în ultima lună ne-a stors. Am avut 9-10 meciuri în 20-30 zile, cele mai multe în deplasare. În acest moment petrecem mai mult timp pe drumuri decât pe teren, în cel mai bun caz avem o zi la dispoziție să pregătim următorul meci. Nu sunt scuze, trebuie ca jucătorii să se trezească imediat înaintea ultimelor două meciuri din acest an. Indiferent de probleme trebuie să jucăm bine”, a mai spus antrenorul Energiei.

Absenţa lui Kremen a contat
Michael Kremen a început să devină un jucător extrem de important pentru echipa gorjeană, asta în ciuda faptului că nu este unul dintre principalii marcatori. Cehul este în opinia antrenorului Energiei un pion important, a cărui lipsă din echipă s-a resimţit serios la ultima partidă din Grupa B a EuroChallenge: “La Sofia ne-a lipsit Kremen, este unul din liderii echipei, este un al doilea point-guard în teren, este foarte important. Din păcate am avut mari probleme fără el, la Sofia nu a jucat iar la Cluj nu a fost la un nivel ridicat”, a mai spus Constantinides. Un alt aspect care a influenţat negativ evoluţia echipei a fost jocul lui Darby, mult în scădere după accidentarea suferită: “Darby are nevoie de timp după accidentare, nu mai este același jucător, a fost principalul marcator, recuperator și care ne-a ajutat foarte mult”, a completat Constantinides.

Grupă puternică pentru Energia
Energia va avea parte în grupele principale ale EuroChallenge de confruntări cu echipe extrem de puternice. Gorjenii vor face parte din Grupa I, alături de Enel Basket Brinidis, din Italia, câştigătoarea Grupei A, olandezii de la Okapi Aastar, câştigătoare a Grupei C, şi BC Astana, echipa din Kazakhstan terminând pe locul 2 din Grupa D.
Primul meci pe care Energia îl va juca în Grupa I principală a EuroChallenge va avea loc la Târgu Jiu, pe 13 ianuarie, contra belgienilor de la Okapi Aalstar.

constantinides 1712“Singurul lucru pozitiv e că ne-am calificat în ultimele 16 echipe din Europa, suntem pe 6 în campionat. Eu sunt responsabil, eu voi rezolva situația. Dar priviți în trecut și vedeți pe 17 decembrie unde era echipa și unde este acum”, Antonis Constantinides, antrenor Energia Târgu Jiu.

Lukoil Academic Sofia – Energia Târgu Jiu 97-74 (27-20, 25-19, 20-22, 25-13)
Sala Sporturilor, Samakov, spectatori 200
Lukoil Sofia: Iliev, Curry (16), Smith (27), Kolev, Minkov (8), Banev (7), Francis (4), Thomas (21), Veselinov (12), Grozev (2). Antrenor: Jovica Arsic.
Energia: Watson (18), Troupe (24), Ştefan, Darby (3), Milosevic (12), Minea, Vlaicu (2), Sullivan (1), Karpelesz (6), Aktaş, Turner (8). Antrenor: Antonis Constantinides.
Arbitri: Milan Mazic (SRB), Zafer Yilmaz (TUR), Sergei Beliakov (RUS)

Clasament Final Grupa B:
1. Tartu Rock 6 4/2 428-420 10
2. Energia Târgu Jiu 6 3/3 428-435 9
3. Egis Kormend 6 3/3 447-460 9
4. Lukoil Academic Sofia 6 2/4 447-435 8

Rezultatele ultimei etape:
Lukoil Academic Sofia – Energia Târgu Jiu 97-74
Tartu Rock – Egis Kormend 81-83
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here