Calendarul proiectului ROSE, revizuit

407

Calendarul de pregătire, depunere și aprobare a propunerilor de proiecte din cadrul Schemei de Granturi pentru Licee – Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE) a fost revizuit. Potrivit noului calendar, liceele eligibile pentru prima rundă de granturi au termen până pe 16 ianuarie 2017 să depună propunerile de proiecte, nu până pe 19 decembrie 2016, cum prevedea vechiul calendar.

Runda I de granturi din cadrul Schemei de Granturi pentru Licee – Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE) a fost lansată în luna noiembrie. Potrivit vechiului calendar, termenul limită pentru depunerea la facilitatori a propunerilor de proiecte era 19 decembrie 2016, urmând ca până pe 16 ianuarie 2017 propunerile neconforme să fie revizuite și redepuse la facilitatori. Evaluarea propunerilor era programată în perioada ianuarie – februarie 2017, iar semnarea acordurilor de grant în perioada februarie – martie 2017.
Conform noului calendar, termenul limită de depunere la facilitatori a propunerilor de proiecte este 16 ianuarie 2017, urmând ca până pe 15 februarie 2017 propunerile de proiecte neconforme să fie revizuite și redepuse la facilitatori. Evaluarea propunerilor de proiecte conforme se va face în cursul lunii februarie, iar semnarea acordurilor de grant va avea loc în cursul lunii martie. Pentru Runda II, propunerile de proiecte vor fi depuse la facilatori până în mai 2017, iar acordurile de grant vor fi semnate în perioada iulie – august 2017. Pentru Runda III, propunerile vor fi depuse până în mai 2018, iar acordurile de grant vor fi semnate în perioada iulie-august 2018.CNVM

28 de licee eligibile în Gorj
La nivelul județului Gorj au fost identificate 28 de licee eligibile pentru acest proiect. Pentru Runda I de granturi sunt eligibile cinci licee: Colegiul Tehnic Motru (grant mare), Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu (grant mediu), Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Târgu-Jiu (grant mediu), Liceul Tehnologic Roșia Jiu, Fărcășești (grant mic) și Liceul Tehnologic Bîrsești (grant mare). Alte 23 de licee vor putea depune propuneri de proiecte în următoarele două Runde ale proiectului. Acestea sunt: Liceul Tehnologic Bustuchin (runda 2, grant mic), Liceul Tehnologic ”G-ral Constantin Sandru” Bîlta, Runcu (runda 2, grant mic), Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Târgu-Jiu (runda 2, grant mediu), Liceul Energetic Târgu-Jiu (runda 2, grant mare), Liceul Tehnologic Tismana (runda 2, grant mediu), Colegiul Tehnic Mătăsari (runda 2, grant mediu), Colegiul ”Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu (runda 2, grant mic), Colegiul Auto ”Traian Vuia” Târgu-Jiu (runda 2, grant mare), Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu (runda 2, grant mic), Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani (runda 2, grant mediu), Liceul Teologic Târgu-Jiu (runda 2, grant mic), Liceul Tehnologic Baia de Fier (runda 2, grant mediu), Colegiul Tehnic ”G-ral Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu (runda 2, grant mediu), Liceul Tehnologic Stoina (runda 2, grant mediu), Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Târgu-Jiu (runda 2, grant mediu), Colegiul Național ”Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești (runda 2, grant mic), Liceul Tehnologic Țicleni (runda 2, grant mediu), Liceul Tehnologic Turceni (runda 2, grant mare), Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia (runda 2, grant mediu), Liceul Tehnologic Bîlteni (runda 2, grant mediu), Liceul Teoretic Novaci (runda 3, grant mediu), Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari (runda 3, grant mediu) și Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu (runda 3, grant mare). Proiectul ROSE este finanțat printr-un împrumut de 200 milioane euro acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar perioada de implementare este de 7 ani, începând din 2015 și până în 2022. Obiectivul proiectului ROSE este acela de a spori șansele elevilor din România de a finaliza cu succes ciclul terțiar de învățământ, având ca țintă creșterea ratei de promovare la bacalaureat cu 10%, de la 49,6% la 59%, și reducerea abandonului în ultimul an de liceu, de la 6,5% la 3,5%.
Liceele trebuie să propună activități menite să conducă la realizarea obiectivelor menționate. Activitățile eligibile cuprind: dezvoltare personală și coaching; activități remediale și de tutoriat; consiliere și orientare în carieră; dezvoltarea de abilități socio-emoționale; educație incluzivă și mediere. Liceele vor propune activități menite să conducă la realizarea obiectivelor menționate, care vor include, printre altele: activități remediale, de consiliere, îndrumare și orientare vocațională, de mediere în comunitățile rome, și activități de dezvoltare personală (cel puțin 50% din costurile directe), activități extracurriculare și de informare, cum ar fi vizite/excursii de documentare, stagii de pregătire, participări la competiții și formarea de rețele interșcolare (până la 30% din costurile directe) și lucrări civile minore de renovare, amenajare a interioarelor clădirilor școlare (de exemplu: laboratoare), fără impact negativ asupra mediului, și achiziții de bunuri (până la 20% din costurile directe). Granturile se acordă pe o perioadă de 4 ani, liceele având astfel timp suficient pentru implementarea activităților pe durata unui întreg ciclu liceal. Perioada de derulare a activităților proiectului începe la data intrării în vigoare a acordului de grant și se încheie la data închiderii proiectului. Mărimea grantului alocat fiecărui liceu participant va varia între 70.000 euro și 155.000 euro, mărimea medie a grantului fiind de 100.000 euro (granturi mai mari acordate liceelor cu nevoi mai mari).
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here