Calendarul înscrierilor în învăţământul primar, publicat pe site-ul MEN

415

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a postat marţi, pe site-ul instituţiei, proiectul de Calendar al înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2014 – 2015. Potrivit acestui proiect, înscrierile elevilor în clasa pregătitoare şi în clasa I ar urma să înceapă la sfârşitul acestei luni, mai exact pe 24 februarie, iar listele cu elevii înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014 – 2015 vor fi publicate în 11 aprilie. Şi anul acesta, copiii de 7 ani care nu au parcurs clasa pregătitoare pot fi înscrişi de părinţi direct în clasa I.

Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare. Cei ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2014 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare, însă doar dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2014 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor lor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2014-2015, sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, îşi vor înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare. Potrivit proiectului de calendar publicat de MEN, întreg procesul de înscriere va debuta în data de 17 februarie, când vor fi afişate circumscripţiile şcolare şi numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învăţământ, pe site-ul acesteia şi pe site-ul inspectoratului şcolar. În aceeaşi zi, vor fi afişate, la sediul fiecărei unităţi de învăţământ şi pe site-ul acesteia, dacă există, sau pe site-ul inspectoratului şcolar, informaţii cum ar fi posibilitatea organizării procesului de învăţământ în cadrul unei grădiniţe aflate în structura şcolii sau în consorţiu cu şcoala şi posibilitatea organizării programului „Şcoală după şcoală” şi vor fi afişate fotografii ale spaţiului în care se desfăşoară activitatea la clasa pregătitoare. Tot în data de 17 februarie va fi afişat şi programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor, care poate fi solicitată de părinţi în vederea înscrierii, fiind prezentate şi unităţile sau instituţiile în care se realizează evaluarea. Această evaluare a nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor va fi realizată în perioada 18 februarie – 12 martie.

Zile ale porţilor deschise în şcoli şi întâlniri cu părinţii
În perioada 19 – 28 februarie, în fiecare unitate de învăţământ cu clase pregătitoare, va fi organizată „Ziua porţilor deschise”, zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate. Tot în acest interval, în unităţile de învăţământ preşcolar vor fi organizate întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2014 – 2015, în învăţământul primar.

Două etape de înscriere în clasa pregătitoare
În intervalul 24 februarie – 14 martie, părinţii vor completa, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere. Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare începe în 17 martie, când are loc procesarea lor, de către comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar, a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere. În perioada 18 – 20 martie, vor fi procesate cererile părinţilor care solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pentru locurile rămase libere. Pe 21 martie are loc repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie. În perioada 21 – 22 martie, unităţile de învăţământ vor afişa lista candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă. A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare începe în data de 24 martie. În intervalul 25 martie – 4 aprilie vor fi depuse cererile-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Pe 11 aprilie vor fi afişate, la fiecare unitate de învăţământ, listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare, după care, în intervalul 14 – 18 aprilie, vor fi centralizate şi soluţionate de către inspectoratul şcolar cererile părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.

O singură etapă de înscriere la clasa I
Părinţii ai căror copii nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014 şi împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv, pot înscrie, la cerere, copiii în învăţământul primar, în clasa I. Conform calendarului realizat de MEN, în perioada 24 februarie – 14 martie, vor fi depuse cererile de înscriere a copiilor la şcoala de circumscripţie, iar în perioada 25 martie – 4 aprilie va avea loc depunerea cererilor de către părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât unitatea de circumscripţie. În 11 aprilie vor fi afişate, la fiecare unitate de învăţământ, listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa I.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here