Calendarul Evaluarilor Nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a s-a modificat !

532

Evaluarile nationale pe care le vor sustine elevii la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor incepe in data de 28 mai si se vor finaliza pe 6 iunie, a anuntat astazi ministrul Educatiei, Remus Pricopie, in cadrul unei conferinte de presa. S-a modificat astfel calendarul initial pus in dezbatere, asfel incat primii testati vor fi elevii de clasa a IV-a la Limba romana. Notele nu vor fi trecute in catalog, evaluarile se vor desfasura in clasa, elevii nu vor fi separati cate unul in banca, insa testele vor fi pe mai multe numere, astfel incat doi elevi care stau unul langa celalalt nu vor avea acelasi subiecte, a precizat Pricopie.

Calendarul evaluarilor nationale de la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a:
28 mai 2014: Clasa a IV-a – Limba romana
29 mai 2014: Clasa a IV-a – Matematica
30 mai 2014: Clasa a IV-a – Limba materna
2 iunie 2014: Clasa a II-a – Scris-citit Limba romana
3 iunie 2014: Clasa a II-a – Scris-citit Limba materna
4 iunie 2014: Clasa a II-a – Matematica
5 iunie 2014: Clasa a VI-a – Limba si comunicare
6 iunie 2014: Clasa a VI-a – Matematica si Stiinte ale naturii

La aceste evaluari nu vor fi camere video, iar notele nu vor fi publice, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, care a precizat ca „ne intereseaza evaluarea de sistem”. „Noi la nivel national vom prezenta un raport ca la testele PISA in care vom spune cum stam pe fiecare competenta si vom transmite si masurile pe care trebuie sa le adoptam pentru a remedia problemele. E prima data cand facem aceste lucruri si vom continua anul viitor”, a continuat ministrul.
Acesta a anuntat ca o alta modificare este legata de evaluarea de la finalul clasei a IV-a. „In legea educatiei nationale se vorbeste despre o pilotare la nivelul clasei a IV-a, in timp ce noi am decis ca aceasta evaluare sa se desfasoare la nivelul tuturor claselor”, a explicat Pricopie.
Cele mai importante declaratii ale ministrului Remus Pricopie:
-Este o evaluare care seamana foarte mult cu evaluarile internationale, cea mai cunoscuta evaluare internationala este PISA unde Romania in general de-a lungul timpului nu a obtinut rezultate bune, una dintre explicatii fiind ca tipul de evaluare in Romania difera de tipul de evaluare aplicat in testele PISA.
Introducand acest sistem de evaluare, II, IV, VI, de fapt vorbim despre un sistem de pregatire a elevilor. Nu vor mai avea sau n-ar trebui sa mai aiba aceleasi emotii in momentul in care sunt in fata unui examen real, adica examenul de clasa a VIII-a.
Subiectele au fost redactate de Centrul National de Evaluare. Modele de subiecte sunt deja pe internet, au fost postate in luna martie. Subiectele se deruleaza pe parcursul a cateva pagini si ar putea sa para foarte multa informatie. De fapt nu este, subiectele sunt de nivel mediu.
Timpul de realizare a subiectelor, durata testelor este de 25 de minute pentru clasa a II-a, 60 de minute pentru clasele a IV-a, a VI-a. Sunt aproximativ 20 de intrebari si vom avea evaluare pe fiecare intrebare si vom putea la sfarsitul acestui proces sa spunem exact cum stam pe citit, pe inteles text, pe intelegerea limbii pentru fiecare minoritate, limbi straine si matematica.
Evaluarile se desfasoara in clasa, nu va fi un regim special asa cum avem de obicei la examenele nationale. Se desfasoara in clasa in care fiecare elev invata, nu vor fi nici macat separati in sensul de a avea un singur elev in banca, vor sta exact cum stau de obicei in clasa. Vor primi mai multe numere, deci mai multe tipuri de subiecte, astfel incat doi elevi care stau unul langa celalat nu au aceleasi subiecte.
Nu vor fi publice rezultatele, nu va exista o lista cu elevii din fiecare clasa si cu rezultatele obtinute, ne interseaza evaluarea de sistem si nu discutia pentru fiecare elev. In acelasi timp, parintii evident ca vor avea acces la rezultatele pentru fiecare evaluare, dirigintele, cadrul didactic de la clasa are obligatia sa informeze si sa discute cu fiecare parinte in parte rezultatele acestor teste. (Hotnews)

1 COMENTARIU

  1. Vor fi cumva evaluati dupa cum au votat parintii la Europarlamentare ? Comunisti prapaditi . Dat peste cap programul copiior de dragul voturilor parintilor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here