Câinii fără stăpân din Gorj, monitorizaţi de autorităţi

336

Centrul Canin, care funcţionează în subordinea Primăriei Târgu-Jiu, şi adăpostul privat al Asociaţiei Pro Animals, sunt singurele locaţii din judeţ care, la ora actuală, găzduiesc câinii fără stăpân. Potrivit lui Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis în acest an, un ordin privind identificarea câinilor fără stăpân din adăposturi prin microcipare.
“La nivelul judeţului, în perioada următoare, în condiţiile alocării unor sume suficiente, vor fi înfiinţate adăposturi pentru câinii fără stăpân în mai multe localităţi, fiind deja în curs de finalizare lucrările de amenajare în municipiul Motru şi oraşul Rovinari. Deşi în Târgu-Jiu există singurele adăposturi destinate câinilor fără stăpâni, există totuşi un număr considerabil de patrupede care circulă în spaţiul public. Deşi au fost înregistrate numeroase sesizări cu privire la abandonul animalelor, atât la nivelul DSVSA Gorj, cât şi la nivelul asociaţiilor de protecţie a animalelor, identificarea celor care au abandonat câinii respectivi a fost imposibil de realizat”, a precizat şeful DSVSA Gorj. În urmă cu scurt timp, la nivelul DSVSA Gorj, a fost înfiinţat Compartimentul Poliţia Sanitară Veterinară a Animalelor, care va avea următoarele atribuţii specifice: controlează respectarea normelor în vigoare cu privire la protecţia animalelor din adăposturile de câini şi verifică modul de aplicare a legislaţiei în vigoare cu privire la gestiunea câinilor fără stăpâni; verifică planurile de gestiune elaborate şi aplicate de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân; implementează planurile de control privind gestiunea câinilor fără proprietari, controlează completarea registrelor de la sediile adăposturilor pentru câini, constată şi aplică sancţiuni conform prevederilor legale în vigoare.
“În prezent, nu există personal încadrat la Compartimentul Poliţia Sanitară Veterinară a Animalelor, dar, imediat ce legislaţia va permite, se vor organiza concursuri pentru a fi completată organigrama, ceea ce va permite o implicare mai activă a DSVSA Gorj în aplicarea planurilor de gestionare a câinilor fără stăpân”, a declarat directorul instituţiei, Ion Iliuţă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here