Președintele Klaus Iohannis va primi la începutul lui 2015 o surpriză dulce din partea prințului Paul și a prințesei Lia, aceștia comandând la fabrica de ciocolată de la Crasna o copie a palatului Cotroceni. De cum au revenit la lucru după Crăciun, angajații fabricii patronate de o familie de belgieni lucrează inclusiv noaptea pentru a preda comanda la timp. Cu toții au început însă munca fără ca vreunul dintre ei să fi fost la Cotroceni vreodată și să vadă cum arată adevăratul palat, internetul rămânând sursa lor de inspirație.
Marie Carels a scos de pe internet nu doar poze cu palatul, ci și schițe realizate din satelit, astfel încât lucrarea executată de ea din ciocolată să fie cât mai aproape de original. “A fost o muncă grea pentru că a trebuit să căutăm pe internet tot felul de poze, să găsim schițe și detalii care să ne ajute să facem palatul cât mai aproape de realitate. În baza fotografiilor de pe internet am realizat machete din carton și abia apoi am turnat formele din ciocolată, care, la rândul lor, trebuie lipite între ele cu ciocolată caldă. Ciocolata cu care lucrăm e o materie dificilă pentru că dacă e prea caldă curge și topește totul, iar dacă e prea rece se întărește și devine ca lemnul”, a explicat patroana fabricii de ciocolată belgiană de la Crasna.
Toată lucrarea la care ea și angajații săi muncesc de trei zile și trei nopți ar trebui să fie gata în jurul datei de 10 ianuarie. Până acum palatul cântărește peste 20 de kilograme, la el folosindu-se atât ciocolată albă, cât și neagră. Arcadele și ferestrele au fost sculptate cu multă migală și totul pare atât de real încât angajații fabricii, dar și Marie Carels se întreabă cum vor reuși în cele din urmă să ducă palatul de ciocolată la București fără ca pe drum acesta să se rupă. Cel mai probabil șoferul care va face transportul respectiv va trebui să meargă cu viteza melcului, orice fisură putând să compromită întreaga muncă.
Gelu Ionescu