„Cadou” din Gorj pentru miniștrii demiși de la Energie și Economie

1598

Deputatul USR Gorj, Radu Miruță, a urcat, la sfârșitul săptămânii, până la gura galeriei exploatației subterane de grafit din Baia de Fier, singurul loc din țară în care există mineralul atât de căutat astăzi la nivel mondial. Parlamentarul a luat o bucată de grafit și vrea să o ducă la București miniștrilor demiși ai Energiei și Economiei, în speranța că va reîncepe exploatarea grafitului în Gorj, o materie primă esențială pentru fabricarea bateriilor.

Cea mai mare mină de grafit din țară a fost în Gorj, la Baia de Fier. Începută în 1967, exploatația subterană de la Cătălinu s-a oprit în 1995, continuându-se doar în cariera Ungurelașu până în 2004.
„Pe aici ieșea cea mai calitativă parte din cele 3000 de tone de grafit exploatate lunar, la producerea cărora lucrau 300 de oameni”, spune Miruță.
Claudiu Năsui, ministrul USR al Economiei pornise un studiu pentru repunerea în valoare a zăcământului din Gorj, dar noul ministru „l-a pus pe pauză”, spune deputatul de Gorj.
„Am luat din gura galeriei o bucată de grafit pe care o voi împărți în trei părți: câte una o voi duce miniștrilor energiei și economiei, iar una o voi ține pe biroul meu până când la Baia de Fier se va reîncepe exploatarea grafitului în interesul statului român. Județul Gorj are nevoie de un astfel de suflu ca de aer.
Aici trebuie să se extragă grafitul și să se prelucreze grafenul, poate cu puțin curaj și o fabrică de baterii în viitor. Continui să stau la ușa guvernului, oricare va fi acesta, pentru ca această oportunitate imensă să plaseze Gorjul pe harta mondială a producției de baterii”, conchide Miruță. Din grafit se obţine grafenul, un material mai puternic decât oţelul, dar mai uşor decât o foaie de hârtie, folosit în prezent la construcția de panouri solare și baterii.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here