Cadastru cu bani puţini. Primar: Ne cam ocolesc

1348

Primăria Municipiului Motru a scos la licitaţie realizarea lucrărilor sistematice de cadastru, în vederea înscrierii imobilelor în cartea funciară. Valoarea estimată a achiziţiei este de 160.000 de lei, cu TVA inclus. Bani prea puţini să încurajeze firmele de cadastru să se înghesuie să ia lucrarea. Mai mult decât atât, „Motru, fiind un oraş tânăr, construit pe terenurile oamenilor, sunt mari probleme, iar firmele de cadastrare cam ocolesc oraşul”, ne-a declarat primarul Gigel Jianu.

Firma care va face lucrarea la Motru va fi plătită cu 81 de lei/imobil, inclusiv TVA. „Se vor executa documentaţiile cadastrale pentru un număr estimat de 1.975 imobile ce se găsesc în intravilanul şi extravilanul municipiului Motru”, se arată în caietul de sarcini.
Tariful oferit este reglementat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, iar cadastriştii nu de puţine ori au reclamat sumele prea mici primite de la primării. Asta în condiţiile în care sunt obişnuiţi să încaseze pe astfel de lucrări tarife de 10 ori mai mari.
„Lucrarea de înregistrare sistematică va fi pe tot municipiul Motru. Probleme sunt în ceea ce priveşte valoarea pe care o plătim – toţi primarii suntem nemulţumiţi – că de aceea nu vin firmele de cadastru. Valoarea este prea mică pentru o lucrare, de 60-80 de lei/imobil”, spune Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.
Tariful poate creşte în funcţie de dificultatea terenului. „Au mărit doar pentru zonele greu accesibile, în zonele de munte, acolo au mărit lucrarea la o sută şi ceva de lei. În realitate, e de zece ori mai mare preţul cheltuielii. Dacă nu s-ar face prin programul acesta, cadastriştii cer în jur de 600-800 de lei pe o astfel de lucrare. Singurul avantaj este că sumele sunt mari şi, chiar dacă e mult de muncă şi de măsurat, au multe parcele dintr-odată şi per total ar putea ieşi pe câştig, cu toate că trebuie să fie firme de cadastru din zonă, ca să nu se deplaseze prea mult şi să aibă cheltuieli mai mari”, ne-a mai precizat Jianu.
Firmele interesate pot depune oferte până pe data de 3 iunie. Nu doar banii ar fi problema. „Motru, fiind un oraş tânăr, construit pe terenurile oamenilor, ce a mai rămas sunt în litigii şi sunt mari probleme. De asta firmele de cadastrare cam ocolesc oraşul Motru. Sunt comune unde nu au fost colectivizări, s-a păstrat delimitarea parcelelor, se ştiu proprietarii şi, fiind mai simplu, acolo se duc şi cadastriştii”, a conchis primarul Jianu.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.