Cabana din Rânca a prim-procurorului Focşan, proiect reziliat de Sapard

426

DeschidereAfacerea familiei primului-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Gheorghe Focşan, adică pensiunea Casa Montană din Rânca, nu a beneficiat decât un timp scurt de finanţarea Sapard.

Deşi afacerea a fost pusă pe roate cu bani de la Uniunea Europeană, pensiunea de trei margarete gestionată de soţia procurorului, Veronica Focşan, nu a primit decât parţial bani de la agenţia care implementa la acea vreme Programul Naţional pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Astfel, deşi cabana este dobândită, în documente, în 2005, în 2007 finanţarea Sapard este oprită, contractul fiind reziliat de Agenţie, cu acordul beneficiarului. În ciuda banilor insuficienţi primiţi de la Sapard, cabana familiei Focşan s-a finalizat, procurorul câştigând de altfel destul de bine. Spaţiul cabanei respectă cerinţele zonei, fără să facă abstracţie de şemineu şi de nelipsita sală de conferinţe.

Primul-procuror Gheorghe Focşan nu este singurul magistrat din judeţul Gorj care a reuşit, în ultimii ani, să concesioneze un teren în staţiunea montană Rânca, cu scopul de a-şi ridica acolo o cabană. Dacă în această privinţă Focşan nu este unicat, procurorul este însă focsan averesingurul magistrat care a reuşit să acceseze bani de la Agenţia Sapard pentru a-şi pune afacerea familiei pe picioare. Astfel, soţia sa, cadru medical, reuşeşte să obţină 150.000 de lei de la Sapard, care îi aprobă proiectul pensiunii ce s-a şi realizat la Rânca. Pensiunea primeşte numele de Casa Montană şi se realizează treptat cu începere din 2005. În 5 iulie 2007, Sapard reziliază însă o serie de contracte, mai precis 166 la număr, din diverse motive, majoritatea fiind legate de focsan rezilieremanagement defectuos, nerespectare a contractului cu Agenţia ori stoparea investiţiei din lipsa banilor. Atunci trei astfel de proiecte din Gorj sunt reziliate, este vorba despre o stupină ce trebuia realizată la Busuioci, în comuna Hurezani, despre o alta ce trebuia realizată la Cătunele şi despre cabana soţiei prim-procurorului Focşan, cea mai mare investiţie din cele trei. Doar primul beneficiar solicită însă rezilierea contractului prin acordul părţilor, Veronica Focşan acceptând însă rezilierea contractului, cu garanţia că îşi va primi ajutorul financiar nerambursabil prin Programul Sapard. Nu se cunosc însă care au fost motivele ce au determinat-o pe Veronica Focşan să accepte rezilierea contractului cu Sapardul.

De altfel în declaraţia de avere, primul-procuror Gheorghe Focşan notează cabana realizată din fonduri Sapard, dobândită în 2005, 88 de mp şi finanţare de la Agenţie, fără să menţioneze însă suma primită de fapt de la Sapard pentru acest proiect. Menţionează însă faptul că această clădire are o valoare impozabilă de aproape 150.000 de lei. În cabană, familia Focşan a băgat însă câteva miliarde bune, lucru evidenţiat prin dotările pe care proprietarii şi le fac publice pe site-uri de turism.

Afacere profitabilă

Afacerea derulată în turism pare că a înmulţit banii familiei Focşan care reuşesc pe lângă cele două case din Teleşti şi Târgu-Jiu să mai cumpere şi o garsonieră în Bucureşti, asta în 2008, adică la trei ani de când demarează proiectul “Casa Montană”.

În ultima sa declaraţie de avere, din martie 2010, procurorul Focşan declară însă că are datorii la două bănci în valoare de peste 90.000 de euro. Cum leafa anuală a primului-procuror depăşeşte însă un miliard de lei, cu siguranţă datoriile familiei vor fi lichidate în curând, mai ales că pensiunea din Rânca este des călcată de turişti.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here