Cabana de la Cheile Buții, distrusă complet într-un incendiu

566

N-a mai rămas nimic din cunoscuta cabană de la Cheile Buții deținută de omul de afaceri gorjean Ion Firiza. Aceasta s-a făcut scrum, după ce, ieri dimineață, un incendiu puternic a izbucnit la una dintre încăperile construcției, după care flăcările s-au generalizat și nimeni nu a mai putut face nimic. Amplasată în zona de vest a Văii Jiului, cabana a scăpat de recentele viituri care au creat mari probleme celorlalți proprietari de spații de cazare. Acolo unde nu a ajuns însă apa a creat acum probleme focul, flăcările mistuind toată construcția în care se aflau 18 camere de cazare. Patru muncitori erau cazați în momentul izbucnirii incendiului, unul dintre ei suferind arsuri care nu îi pun însă în pericol viața. Pompierii au fost solicitați să intervină la mult timp după izbucnirea focului pentru că locația în care se afla cabana este într-o zonă fără semnal la telefoanele mobile. Nimeni nu a putut să sune la 112, iar ajutorul militarilor a fost cerut după ce cineva a mers pe jos câțiva kilometri, până a ajuns în zona cu semnal a unei rețele de telefonie mobilă. „Cea mai veche cabană din zona de vest a Văii Jiului a ars in această noapte. La ora 03.16 in noaptea de 28.06 spre 29.06 a fost anunțat la serviciul 112 un incendiu la cabana Cheile Buții din localitatea Câmpul lui Neag.
20 de pompieri militari cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă s-au deplasat la fața locului unde incendiul se manifesta generalizat pe toată suprafața cabanei. Patru persoane cazate în acel moment s-au autoevacuat, o victimă fiind transportată la spitalul Lupeni cu o mașină proprietate personală cu arsuri la membrele inferioare și superioare. Din cauza zonei izolate, fără semnal telefonic, incendiul a fost anunțat, din păcate, mult mai târziu. A ars cabana pe o suprafață de 500 de mp, cauza probabilă fiind un scurtcircuit electric. Acțiunea de stingere a fost îngreunată de cantitatea de material lemnos din construcția cabanei, precum și de lipsa apei cu presiune din zonă, cel mai apropiat hidrant fiind la 5 km distanță de focar, pompierii militari reușind să alimenteze cu apă autospecialele din lacul din apropiere”, a comunicat ISU Hunedoara. Construcția distrusă de flăcări nu avea asigurare, dar omul de afaceri Ion Firiza spune că întreaga clădire va fi reconstruită cât mai repede posibil și turiștii se vor putea bucura din nou de amabilitatea gazdelor și de frumusețea locurilor. „Mi-e greu să îmi dau seama ce s-a întâmplat și de la ce a pornit totul, dar cred că e un scurtcircuit sau vreo problemă la vreun aparat electric, la un consumator. Nici nu mai contează în aceste momente, la cum se prezintă lucrurile. Pe mine cel mai mult mă interesează că nu sunt persoane rănite, că toată lumea este bine. Pagubele materiale sunt pagube materiale, dar dacă ar fi fost probleme cu cineva atunci situația ar fi fost mult mai dificilă. Eu trag speranță că în perioada următoare, în funcție și de vreme, va începe reconstrucția cabanei și vreau să cred că în câteva luni turiștii ne vor putea vizita din nou”, a spus Ion Firiza.
Omul de afaceri a ridicat cabana în urmă cu aproape 25 de ani, construcția distrusă acum de flăcări fiind un reper pentru turiștii care au ajuns de-a lungul anilor în Retezat. Printre oaspeții de seamă s-a aflat încă înainte de a fi președinte și Traian Băsescu. Acesta cunoștea foarte bine zona tocmai pentru că a fost oaspetele lui Firiza, iar când a fost ministru al Transporturilor a alocat bani pentru construirea drumului național 66 A, care să lege vestul Văii Jiului de Băile Herculane. Lucrările au fost oprite însă când mai erau câțiva zeci de kilometri de făcut, o parte din drum fiind distrusă acum de viiturile care au avut loc în vestul Văii Jiului.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here