Ca la noi, la nimeni/Destine tragice, destine cu folos!

460

O prezenţă discretă în viaţa publică a României, ţara din care soţul ei Regele Mihai a fost obligat să abdice şi să părăsească ţara în care s-a născut, Regina Ana a României a plecat luni, 1 august, la cele veşnice. Avea 92 de ani de viaţă, 92 de ani de fapte. Se căsătoriseră în 1948, la numai o săptămână după ce s-au cunoscut, la Londra, iar nunta între un creştin ortodox şi o catolică a fost posibilă la Atena. Graţie Curţii regale a Greciei, cu care Regele Mihai era înrudit.
Şi-au trăit cu tristeţea în suflete, modest şi urmăriţi permanent de Securitate. Abia în decembrie 1989, Regele Mihai s-a gândit că este nevoie de el în ţară, luându-şi bilet de avion pentru Bucureşti. Dar i s-a refuzat viza! De altfel, în anul 1991 a şi venit la Otopeni, fără a i se permite să intre în ţară. De conducerea de atunci a Republicii România, care a revenit la sentimente mai bune după câţiva ani.
L-am ascultat pe regizorul şi Senatorul Sorin Ilieşiu povestind cum, cu 24 de ani în urmă, la un miting din Bucureşti se strânseseră vreun milion de oameni care scandau: „Monarhia salvează România!” Mesaj ce a devenit titlul filmului domniei sale, Sorin Ilieşiu având şi acum convingerea că dacă ar fi urcat iarăşi pe Tronul de la Palatul regal din Calea Victoriei alta ar fi fost situaţia României în zilele noastre.
Regina Ana fusese Prinţesa Ana de Bourbon-Parma şi a copilărit la Paris. În 1939, din pricina celui de-al Doilea Război Mondial a plecat cu familia, la început în Spania şi apoi în Statele Unite ale Americii, unde-a urmat o Şcoală de Artă şi a lucrat ca vânzătoare ca să se poată întreţine. În 1943 s-a înrolat voluntar în armata franceză, luptând în ţări din Nord-Vestul Africii. După război a fost decorată cu „Crucea de Război” a Franţei.
Regatul României ar fi avut parte de o regină continuatoare a Reginei Elisabeta, a Reginei Maria şi a Reginei Elena, mama Regelui Mihai. A avut un destin tragic, asemenea Regelui Mihai, fiind o mamă şi o soţie extraordinară 68 de ani, care-a ştiut să servească ţara soţului Excelenţei Sale.
Fără demersurile Regelui Mihai şi ale Reginei Ana pe lângă marile case regale ale Europei, România nu ar fi ajuns astăzi să fie membră a NATO şi nici în Uniunea Europeană n-am fi intrat.
Românii îi vor păstra o amintire veşnică, aşa cum Regina Ana o merită! Dumnezeu să-i ierte ei păcatele şi s-o aibă în pază!
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi adus în patria pe care a iubit-o atâta şi a slujit-o cu devotament marţea viitoare, după cum anunţă Casa Regală a României. Va fi înmormântată la Curtea de Argeş, alături de ceilalţi regi şi regine de România, pe 13 august. În cadrul unor Funeralii Regale private, fără a fi permisă prezenţa mass-mediei. Vor fi de faţă demnitari înalţi din România şi Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai principalelor Case Regale din Europa.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here