Ca la noi, la nimeni – Ziua Z pentru Tudorel Toader!

639

Încolțit și hăituit din toate părțile, reputatul profesor universitar dr. Tudorel Toader, fost membru al Curții Constituționale a României, membru al Comisiei de la Veneția și încă Rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, se bănuia că nu mai are nicio șansă de a rămâne ministru al Justiției.
Mai toată opinia publică, cu excepția #rezist, a Noului PNL, a USR(Uniunea Sabotați România!) și minisculul PMP al ex-vaporeanului fost-președinte al României, Traian Băsescu, recunoșteau că Tudorel Toader a fost cel mai valoros ministru al Justiției din guvernele postrevoluționare. Nu era suficient pentru unii prea plini de ei, aroganți și cinici. Deși omul Tudorel Toader, ca ministru al Justiției, mai trecuse și prin alte moțiuni simple de cenzură inițiate de firava opoziție!
Soarta ca ministru i s-a decis într-o ședință fulger a Comitetului Executiv (CEX) al PSD. Care, miercuri, i-a retras sprijinul politic tocmai celui mai bun ministru al Justiției de la Revoluție încoace. Cum ar veni, PSD a hotărât revocarea lui Tudorel Toader fără să crâcnească. Ba mai mult, și Viorica Dăncilă, prim ministru al României și președinte executiv al PSD, a votat împotriva ministrului Justiției.
Cel care a stat la pândă și a întețit permanent focul pus pe capul lui Tudorel Toader este nimeni altul decât deputatul PSD Eugen Nicolicea. Despre care se vorbește că va fi propus la Justiție. Îl știu din vedere încă de pe când era membru al UNPR, ca și mine, chiar dacă parcă deținea și o funcție de vicepreședinte pe timpul președintelui prof. univ. dr. Valeriu Tabără, actual președinte al Academiei de Științe Agrosilvice. Nu i-a scăpat nici UNPR-ul generalului Gabriel Oprea. Lui Eugen Nicolicea nu i se putea ajunge nici cu prăjina la nas, de îngâmfat ce se arăta. L-am observat, mai târziu, la televizor, cum părea negru de mânie când a văzut că, la propunerea ALDE, ministru al Justiției a fost preferat Tudorel Toader și nu el. Chiar dacă postul de ministru al Justiției revenea, conform algoritmului alianței PSD+ALDE, social-democraților.
Moțiunea simplă de cenzură contra ministrului Justiției, Tudorel Toader, n-ar fi fost un pericol. Și dacă trecea, demiterea lui Tudorel Toader nu devenea obligatorie. Totuși, din moment ce i s-a retras sprijinul politic situația se complică. Hâtrul moldovean făcea, cu o tristețe amară, gluma că miercuri este încă ministru al Justiției. Și va fi până ce apare în Monitorul Oficial decretul prezidențial ce aprobă schimbarea sa din funcție. Momentul se pare că va fi chiar astăzi.
Numai că socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târgul Bucureștilor. Cu siguranță, deputatul Eugen Nicolicea va fi propus ca viitor ministru al Justiției. Dar nu se știe cât timp îi va lua președintelui Klaus Werner Iohannis să se hotărască dacă acceptă numirea lui Eugen Nicolicea.
Miercuri, în Comitetul Executiv al PSD, Tudorel Toader, ca o jalnică ironie a sorții, nici măcar nu a fost invitat. Aproape că a fost singur împotriva tuturor, în favoarea păstrării domniei sale în funcție a votat doar liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.
Vor mai fi remaniați și alți miniștri ai PSD din Guvernul Dăncilă, dar despre aceștia vom mai avea timp să discutăm.
Păcat că, în Postul Sfintelor Paști, PSD le-a făcut cadou celor din opoziție vrerea ce-au vrut. Capul lui Tudorel Toader. Un profesionist ce merita mai multă considerație.
Ion PREDOȘANU

P.S. Cunoaștem cele două nume care le vor lua locul Rovanei Plumb și Nataliei Intotero. Sunt chiar propuneri surpriză: Oana Florea la Ministerul Fondurilor Europene, și senatorul Liviu Tit Brăiloiu, la Ministerul Românilor de Pretutindeni. Niciunul nu este gorjean, din nefericire. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here