Motto: „Clădirea muzeului era una nouă, cu sisteme de siguranță de ultimă generație, dar fără agenți de pază pe timpul nopții.” – Aura Bănescu, Oficiul de știri
Tezaurul dacic, prezentat la Muzeul Drents, a fost jefuit și lăsat fără patru dintre cele mai importante piese ale sale: Coiful de aur de la Coțofenești și trei dintre cele mai valoroase brățări dacice.
TEZAURUL FUSESE SCOS ILEGAL DIN ȚARĂ! În prima sa declarație, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că a instituit o Celulă de criză, iar „Tezaurul dacic a fost scos ilegal din țară.” Și, culmea, la fel ca în 1917, un Guvern liberal a trimis Tezaurul României, în integralitatea sa – aur, argint, picturi și obiecte de patrimoniu, documente de mare valoare istorică – și câte și mai câte. Nu am mai văzut aproape nimic din Tezaurul României, cu excepția unor firimituri: Guvernul comunist al URSS ne-a „oferit” Cloșca cu puii de aur, ce făcea parte, dacă nu mă-nșel din Tezaurul de la Pietroasa.
Revin și spun că premierul Marcel Ciolacu, a recunoscut: „Este adevărat, nu a existat Hotărâre de Guvern.”
Tezaurul dacic ar fi fost scos din România fără aprobarea unei hotărâri de guvern, necesară în astfel de situații. Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la Ministerul Culturii pentru a verifica documentația care a stat la baza organizării expoziției din Olanda.
Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă a existat Hotărâre de Guvern pentru mutarea Tezaurului dacic în Olanda, la fel cum s-a întâmplat cu celelalte expoziții de la Roma sau Madrid.
„Este adevărat (că nu a existat HG, n.m. I.P.). Vom afla toate detaliile”, promite acesta.
Premierul a mai fost întrebat cine ar trebui să răspundă pentru faptul că nu a existat o HG pentru scoaterea tezaurului din țară, însă acesta nu a răspuns. Conform legii, pentru a scoate din țară obiecte de patrimoniu trebuie să existe o Hotărâre de Guvern, iar obiectele de patrimoniu de la expoziție din Olanda au fost trimise fără HG, obligatorie în astfel de cazuri.
Pentru celelalte expoziții și pentru aceleași obiecte de patrimoniu, statul român a emis Hotărâre de Guvern, potrivit Antena 3 CNN.
COIFUL DE LA COȚOFENEȘTI ȘI TREI BRĂȚĂRI DACICE, FURATE ÎN TREI MINUTE DE LA MUZEUL DRENTS. Un jaf spectaculos a avut loc sâmbătă dimineața, la Muzeul Drents din Assen (Olanda), unde au fost sustrase patru piese extrem de valoroase din Tezaurul dacic: faimosul Coif de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice, toate parte a expoziției „Dacia – Bogată în Aur și Argint”. Prejudiciul estimat depășește 6 milioane de euro.
SECURITATE MINIMĂ. Directorul Muzeului din Drents, Harry Tupan, a recunoscut că în momentul jafului nu exista niciun paznic la fața locului, stârnind controverse. Muzeul Național de Istorie din România susține că potrivit contractului era obligatorie prezența unui paznic 24/7, însă documentele analizate de presa olandeză arată altceva!
JAFUL. RAPID ȘI BINE PLANIFICAT. Trei indivizi cu cagule au reușit să pătrundă în muzeu printr-o explozie violentă, sâmbătă dimineața, la ora 03:45. În mai puțin de trei minute, aceștia au spart vitrinele și au sustras piesele valoroase, reușind să fugă înainte ca poliția să ajungă la fața locului.
Un Volkswagen gri-închis, furat anterior din Alkmar, a fost folosit la jaf, iar ulterior a fost incendiat sub un pod din orașul Rolde. Poliția olandeză a descoperit imagini pe camerele de supraveghere, care arată schimbarea hainelor hoților și chiar a vehiculului de către hoți.
SUSPECȚII ȘI INVESTIGAȚII INTERNAȚIONALE. Anchetatorii suspectează implicarea clanului Remmo, cunoscut pentru jafuri similare comise în Europa și iau în calcul participarea unor infractori români. Echipa de anchetă include 35 de detectivi olandezi, care colaborează strâns cu autoritățile române.
Temerile sunt uriașe, deoarece obiectele furate ar putea fi topite, distrugându-se astfel un patrimoniu cultural inestimabil.
REACȚII POLITICE ȘI CULTURALE. Ministrul român al Culturii, Natalia Intotero, intenționează să discute direct cu prim-ministrul Olandei și cu Regele Willen-Alexander pentru a cere recuperarea rapidă a pieselor furate. De asemenea, Muzeul Național de Istorie din România ia în calcul acționarea în instanță a Muzeului Drents, dacă se dovedește că securitatea a fost necorespunzătoare. Directorul Muzeului Drents a catalogat ziua jafului drept o zi incredibil de neagră și a promis că vor face tot posibilul pentru recuperarea obiectelor furate.
(Va urma)
ION PREDOȘANU