Ca la noi, la nimeni – Ziua Națională Brâncuși, în doar două evenimente

1117

Motto: „Am șlefuit materia pentru a afla linia continuă. Și când am constatat că n-o pot afla, m-am oprit; parcă cineva mi-a dat peste mâini”. – Constantin Brâncuși

În fiecare an, pe 19 februarie esta sărbătorită Ziua Națională Constantin Brâncuși. Cu siguranță, la Târgu Jiu și în Gorj au fost organizate mai multe manifestări omagiale. Eu, unul, am primit – prin grija bunului meu amic sciriitorul și publicistul Constantin Dârvăreanu – numărul 104 al publicației lunare independente NOVĂCEANUL.
SURPRIZA DIN NOVĂCEANUL. M-a anunțat la telefon că a tipărit, numărul pe luna februarie 2022, al elegantei reviste mai devreme decât altă dată. Mi-a spus, totodată, că are o surpriză! Voi reveni asupra conținutului publicației, semnalând acum că în pagina a doua este reprodus un afiș – cu portretul artistului omagiat și, în negativ, Coloana Infinită, afiș pe care scrie: PROIECT EDUCAȚIONAL JUDEȚEAN CONSTANTIN BRÂNCUȘI – SEMNE ȘI SENSURI, coordonat de Liceul Teoretic Novaci, Director, Prof. Alina-Ramona Țicu.
Respectivul Proiect Educațional Județean a început în data de 14 februarie 2022 și a ținut, zi de zi, până pe 19 februarie, când s-au prezentat comunicările: „Sculptura literaturii și matematica artei” – prof. Otilia Giurcă și Broșură digitală Constantin Brâncuși. Semne și sensuri – prof. Simona Țăpârdea și prof. Cosmin Maricoiu. Nutresc convingerea că în viitorul număr, 105, al NOVĂCEANULUI, vom găsi și o relatere pe larg a Proiectului educațional județean „Constantin Brâncuși – Semne și sensuri”.
Părinte al sculpturii moderne, cum este supranumit Constantin Brâncuși, emblematică personalitate a culturii române și mondiale, Titanul de la Hobița a dăruit enorm României prin întreaga sa creație, muncă și generozitate artistică, asumându-și permanent identitatea artistică și sufletească românească.
ÎN PREMIERĂ, MAE ȘI ICR L-AU OMAGIAT PE MARELE BRÂNCUȘI. Pentru a sărbători anul acesta Ziua Națională Constantin Brâncuși, Ministerul Afacerilor Externe al României a oferit publicului un film de prezentare a vieții și creației lui Constantin Brâncuși, parte a seriei „Maeștri ai artei vizuale românești și poveștile lor”, un proiect cultural al Institutului Cultural Român realizat în colaborare cu Art society și curatoriat de echipa Art Safari Bucharest.
Filmul poate fi vizionat pe https://youtu.be/dc49vf3y3yA.
Sâmbăta și duminica trecute, Palatul Cesianu-Racoviță din București a devenit locul care face legătura între opera lui Constantin Brâncuși și inimile oamenilor de pretutindeni și contemporaneitate.
SIMBOLIC, DOAR ”SĂRUTUL”. Odată ajunși la Palatul Cesianu-Racoviță, de pe Strada C.A. Rosetti, iubitorii de artă au fost întâmpinați simbolic de figura celebrului sculptor și au fost invitați să participe la un concurs în urma căruia au primit un suvenir care ne aduce aminte de celebra și îndrăgita operă „Sărutul”. Astfel, „Sărutul” lui Constantin Brâncuși a ajuns în casele multor români.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.