Ca la noi, la nimeni – Ziua dinaintea Prohodului

956
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Cred, Doamne, ajută necredinței mele, îmi pare a fi, cum să spun?, Taina cea mai de taină a învățăturii creștine, noua învățătură și, într-un anume fel, pecetea darului Duhului Sfânt”. – Nicolae Steinhardt, Din Jurnalul fericirii

În simplele note de astăzi, vă cer înțelegere spre a vorbi câte ceva despre Joia Mare. Adică Joia cea din Săptămâna Patimilor, inspirându-mă din site-ul CREȘTINORTODOX.RO. Eu nefiind decât un mirean de rând, fără știința absolut necesară unui bun creștin al bisericii noastre tradiționale ortodoxe.
TALMEȘ-BALMEȘ. Oricum, viața politică a acestor vremuri tulburi e un talmeș-balmeș din care nu știu cum am putea ieși prea curând, atâta timp cât la guvernare este o coaliție a perdanților de la trecutele alegeri parlamentare și, chiar dacă mimează harța, cei din PNL și USR-PLUS se țin de scaune. Fără a le păsa câtuși de puțin de marea masă a populației. Care o duc într-o stare de sărăcie din ce în ce mai accentuată.
Revenind la subiectul propus, Joia din Săptămâna Patimilor este cunoscută drept ziua în care se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericii. Aducerea Sfintei Cruci din Sfântul Altar și așezarea ei în mijlocul bisericii are loc după citirea Evangheliei a V-a, atunci când preotul spune: „Astăzi s-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape.” Sfânta Cruce rămâne în mijlocul bisericii până vineri, când este readusă în Sfântul Altar.
În Israel, la Ierusalim, începând cu orele 16:00, se face o procesiune cu Sfânta Cruce. Procesiunea începe de la Pretoriu și se termină la Sfântul Mormânt. Credincioșii străbat drumul pe care Mântuitorul a purtat Crucea Răstignirii.
ÎN JOIA PATIMILOR are loc sfințirea Sfântului și Marelui Mir. Joia Patimilor este și ziua în care are loc sfințirea Sfântului și Marelui Mir, materia sfințită care se folosește la Taina Mirungerii, sfințirea bisericilor, sfințirea altarelor, a antimiselor și pentru reprimirea în Ortodoxie a celor căzuți de la dreapta credință. Trebuie precizat că sfințirea Sfântului și Marelui Mir nu se săvârșește în Joia patimilor fiecărui an, ci doar atunci când se constată că nu mai există suficient Mare Mir pentru încă un an de zile.
SPĂLAREA PICIOARELOR UCENICILOR: În Joia din Săptămâna Patimilor prăznuim și spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus Hristos, Cina cea de Taină în cadrul căreia Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Eurahistii, rugăciunea arhierească și începutul Patimilor prin vânzarea Domnului.
Spălarea picioarelor ucenicilor este o invitație la smerenie, slujire, dăruire pentru ceilalți până la jertfă.
Vă mulțumesc stimați cititori, pentru răbdarea dumneavoastră și pentru înțelegere.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.