Ca la noi, la nimeni – Zelenski în România – vizită cu adevărat istorică!

677
SANYO DIGITAL CAMERA

Cu toate că în aceste zile continuă războiul dintre Israel și palestinienii reprezentați de grupările Hamas și Hezbolah, pe meleagurile noastre viața merge mai departe. Cu bune și cu rele.
DIN PĂCATE, RĂZBOAIELE CONTINUĂ. Pe fronturile din Ucraina nu sunt, în acest moment, schimbări semnificative. Nici de o parte și nici de cealaltă. Poate doar să constatăm că ucrainenii își continuă contraofensiva, dar într-un ritm mai lent decât ne-am fi așteptat. S-a vehiculat ideea că dacă a mai apărut încă un război, Statele Unite ale Americii – principalul aliat strategic al Israelului – nu-i vor mai susține și pe ucraineni în lupta lor dreaptă contra invadatorilor ruși. Ei bine, pe surse, s-a aflat că președintele Joe Biden este un om de cuvânt și, la pachet, se va strădui să le ajute și pe Ucraina și pe Ucraina. Ceea ce mie mi se pare normal și chiar liniștitor în ceea ce privește viitorul Republicii Moldova și al României. Cu siguranță, ambele războaie sunt nedorite de Ucraina și de Israel, dar amândouă țările atacate sunt obligate să se apere.
Ca un semn bun, marți, încă 596 de cetățeni români au fost repatriați. Totuși, gruparea Hamas își continuă atacurile. E de mirare cum Hamas s-a antrenat vreme de doi ani în văzul lumii pentru atacul criminal asupra Israelului. Presa din Țara Sfântă susține că serviciile de informații israeliene nu au fost luate în serios de către Guvernele din Israel, inclusiv de premierul Benjamin Netanyahu. Ceea ce este plauzibil și regretabil, dacă este chiar așa!
ZIUA PĂTRUNDERII ARMATEI ISRAELIENE ÎN FÂȘIA GAZA. Până ieri, peste 900 de israelieni au fost uciși de teroriștii Hamas și Hezbolah, iar dintre palestinieni au pierit peste 1.200. De ambele părți, numărul răniților este cu mult mai mare. Israelul a impus blocada totală în Fâșia Gaza, iar din partea cealaltă și Egiptul a procedat la fel, cei din Gaza rămânând fără curent electric. Fără grabă, armata israeliană se strângea până marți la granița cu Fâșia Gaza, fiind pregătită să intre în Gaza cu 35 de batalioane. Guvernul Israelului a mobilizat vreo 360.000 de rezerviști din întreaga țară, la care s-au adăugat și cetățeni israelieni din străinătate ce s-au oferit voluntar să-și apere țara.
VIZITA LUI ZELENSKI, LA BUCUREȘTI. Ca unul ce nu crede în coincidențe, am convingerea că vizita la București a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost programată cu mai mult timp în urmă. Și, desigur, nu are nici cea mai mică legătură cu ceea ce se petrece acum între Israel și palestinieni.
În scurta sa trecere prin București, în realitate o vizită cu adevărat istorică, președintele Volodimir Zelenski a avut o convorbire densă, față-n față, cu președintele României, Klaus Iohannis, fiind primit la Palatul Cotroceni cu onoruri militare. Apoi a urmat întâlnirea celor două delegații, adică a echipei președintelui Iohannis și cea a președintelui Zelenski, care au semnat o declarație politică și consființit un parteneriat strategic între cele două țări. Spre cinstea lor, cei doi președinți au făcut declarații comune și au răspuns întrebărilor jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă.
Amândoi președinții au recunoscut că au discutat și despre drepturile minorității române din Ucraina, pentru care a insistat președintele Klaus Iohannis, îndeosebi, ca românii din Ucraina să aibă dreptul la educație și la slujbe religioase în limba maternă.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a depus o coroană de flori în Parcul Carol, la mormântul Eroului necunoscut, s-a întâlnit cu președinții celor două Camere ale Parlamentului și, în final, cu Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.