Motto: „Una din pedepsele pentru refuzul de a participa la viața politică este aceea că vei ajunge condus de inferiorii tăi.” – Platon
Nu trece zi de la Dumnezeu fără ca actualii așa-ziși politicieni să spună vrute și nevrute, semn că pe ei nu-i recomandă chiar nimic pentru funcțiile de demnitate publică ce le ocupă. Temporar. Așa se face că, la noi, în România criza de personalități din lumea politică este una extrem de gravă.
Și cum tot ce este grav are efecte nefaste, de regulă, asupra întregului popor, iată că nici numirea unui nou ministru al Finanțelor Publice – pe care nu-l recomandă nimic din CV-ul său ca fiind măcar un profesionist, fie el și mediocru, în domeniul financiar-bancar.
Sigur, veți zice că nu-i așa de grav că un proaspăt ministru gângav al Finanțelor Publice din GuWernerul Meu Iohannis-Cîțu nu știe cât este salariul minim pe economie. Și, totuși, ipochimenul a făcut parte, până nu demult, dintr-o comisie parlamentară de finanțe-bănci, dacă nu mă înșel. E vorba, desigur, de noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, care a fost prins iarăși pe picior greșit.
El a fost prins în situația de a răspunde unei întrebări într-o conferință de presă. Întrebarea era clară: „Aveți idee cât este salariul minim în mână, net, în România?”
Plin de elan și total înafara subiectului, Vîlceanu a declarat că salariul minim net este de circa 1.600 lei. Mai exact, Vîlceanu dixit: „Este în jur de 1.600… Și ceva.” Reporterul precizează: „1.386”. La care insistentul în gafe continuă: „E 2.380, cred, salariul minim brut. Deci nu are cum să fie 1.300, dar mă rog.”
Dan Vîlceanu mai gafase și imediat după numirea sa în funcția de ministru al Finanțelor:
„Inflația nu este la un nivel record și nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naționale. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat cu titularul problemei, care este Banca Națională. Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflație anul acesta, nu am majorat venituri ale angajaților și toate măsurile luate au fost în direcția reducerii inflației, nicidecum a creșterii”, a spus Dan Vîlceanu, fără să țină cont de faptul că informațiile statistice oficiale arată deja o inflație de 5%.
Dar, cum e turcul și pistolul.
Mai marele său – marioneta de prim-ministru Florin Cîțu – i-a lăsat, în calitate de ministru interimar de Finanțe, lui Dan Vîlceanu un proiect de Ordonanță de înființare a unei bănci de dezvoltare, idee cu care analistul economic Florin Cîțu nu era de acord, dacă ne întoarcem în timp, în 25 octombrie 2015, pe motiv că înființarea acestei bănci de dezvoltare este o „idee tâmpită și irosire a banului public.”
Cine și ce să mai priceapă?!
ION PREDOȘANU