Ca la noi, la nimeni – Victimele defrişărilor şi nesăbuinţei

451

Din păcate, atât de beneficul pluripartitism clamat de ex-preşedintele FSN, PDSR, PSD şi al României – domnul Ion Iliescu – nu şi-a arătat în niciun fel beneficiile. Şi astăzi, după 24-25 de ani de la Marea Învălmăşeală din decembrie 1989, majoritatea oamenilor apreciază că România merge într-o direcţie greşită. Cel puţin aşa arată sondajele de opinie.
DEMAGOGIA, PE POST DE CLACSON. Pe undeva, aleşii îşi aduc aminte de soarta alegătorilor mai ales – sau doar – în campaniile electorale. Demagogia e la loc de frunte! În rest, aleşii sau demnitarii, cum vreţi să le ziceţi, îşi văd aproape numai de interesele lor. Guvernele vin şi trec. Parlamentarii ocupă, unii pentru mai multe mandate, posturi bine plătite şi îşi uită rapid promisiunile electorale. De azi, 25 aprilie, se intră în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Una extrem de importantă, de rezultatul ei – apreciat ca un barometru – va depinde în mare măsură şansele viitorului sau viitorilor candidaţi la alegerile prezidenţiale din toamnă. În plus, cum politica ţărilor membre ale Uniunii Europene se stabileşte prin decizii ori directive ale Comisiei Europene se înţelege că şi europarlamentarii români vor avea un important rol. Sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Să-şi susţină ţara – România – şi să n-o denigreze precum Monica Macovei(PDL) ori Tokes Laszlo. Ultimul trecut cu arme şi bagaje în tabăra Ungariei. Şi până acum, dar şi la alegerile din 25 mai, când va fi pe lista unui partid de la Budapesta.
FURIA APELOR DEZLĂNŢUITE. Baierele cerului, iată, nu se mai opresc. Ploile fac ravagii acolo unde-au produs victime materiale şi omeneşti începând din Săptămâna Patimilor. Dacă mă refer doar la acest an. Numai că inundaţiile nu sunt noi, iar din 2005 încoace n-au iertat România aproape în fiecare an.
Cauzele sunt mai multe: lipsa îndiguirilor, amplasarea aşezărilor omeneşti – casele, adică – în locuri improprii, dezechilibrelor atmosferice şi în primul rând defrişărilor masive la care-a fost supusă pădurea în România, din ‘89 încoace! În privinţa amplasamentelor locuinţelor, prin anul 2010 s-a votat o lege ce impune aprobarea celor de la mediu pentru orice aviz de urbanism. Numai că în haosul din ţară aproape nimeni n-a ţinut seama de acea lege. Cât priveşte înăsprirea legislaţiei în domeniul silvic nu s-a făcut nimic. Dar absolut nimic. Abia anul trecut, ex-ministrul Mediului Lucia Varga a iniţiat un proiect pentru aprobarea unui nou Cod Silvic. Şi atât. Chit că, la acea vreme, existând USL-ul şi o majoritate confortabilă în Parlamentul României, Codul Silvic putea trece. Iată de ce se poate spune că nici PSD şi nici aliaţii lor de atunci – PNL şi PC – nu şi-au ţinut promisiunile. Acelea de a ţine cu ţara!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here