Ca la noi, la nimeni – Vânzători de ţară, ori simpli pieţari?!

291

Dacă încerc să abordez un subiect niţel cam delicat, în care vom vorbi despre situaţii ale unor  demnitari ce nu apără, aşa cum ar fi normal, interesele acelora care i-au votat, ci ale firmelor străine – multinaţionale ori ba – sau ale altor ţări, sper din tot sufletul să fiu înţeles cum trebuie şi nu apreciat drept naţionalist.
IOHANNIS LE-A MULŢUMIT LUI  TOKES LASZLO ŞI SZILAGYI ZSOLT. Întâiul candidat la alegerile prezidenţiale – dintre cei ieşiţi din cursă încă din primul tur – care şi-a anunţat susţinerea pentru pretinsul liberal şi candidat al Alianţei Creştin Liberale – Klaus Werner Iohannis este, după cum se ştie, cetăţeanul român de etnice maghiară Szilagyi Zsolt, preşedintele unui partid etnic cu orientare iredentistă. Un îndemn la votarea ex-primarului Sibiului – Klaus Iohannis, bănuiesc doar (auto)suspendat din funcţie, a venit şi de la Tokes Laszlo, fost vicepreşedinte al Parlamentului European cu sprijinul cetăţeanului Traian Băsescu, în prezent europarlamentar din partea Ungariei şi a FIDESZ. Numai că, se ştie, fiecare doarme după cum îşi aşterne. La un moment dat, Klaus Iohannis le-a mulţumit separatiştilor pe criterii entice Tokes Laszlo şi Szilagyi Zolt pe twiter “pentru sprijin şi încredere”. Nu pentru mult timp, fiind tras de mânecă de vreun consilier care l-a sfătuit să şteargă ulterior acel mesaj păgubos. Totuşi, postarea aceea l-a deconspirat pe candidatul Klaus Iohannis, ea rămânând în memoria colectivă, fiind chiar salvată – ca dovadă – de oameni cu adevărat suflet de români.
REŢEA DE RETROCEDĂRI, LA SIBIU. Nişte apropiaţi din staff-ul electoral al domnului Klaus Iohannis ţipau ca din gură de şarpe că, vezi Doamne, Corpul de Control al primului ministru a descins la Sibiu şi anchetează nişte retrocedări cu cântec. Numai că afacerea şi Reţeaua Iohannis a retrocedărilor nu-i nouă. Pe un site există o anchetă ce datează încă din anul 2010, an în care Klaus Iohannis era şi primar şi preşedinte al Comisiei de retrocedări a muncipalităţii. Atunci au fost retrocedate numeroase clădiri şi terenuri, între care Palatul Bruckenthal, Filarmonica, sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, clădiri ale unor şcoli şi grădiniţe. Toate în favoarea Forumului Democrat Geman, prin Consistoriul evanghelic. Practic, Iohannis a scos din patrimonial public multe clădiri de patrimoniu ale urbei sibiene, cu excepţională valoare culturală şi istorică. Desigur, actualul Forum Democrat German era mai puţin “democrat” pe vremea fascismului, când a existat un alt organism de acest fel, a cărui moştenire o revendică, era tare şi mare. Başca un mare număr de saşi, cei mai mulţi plecaţi în Germania şi cu dublă cetăţenie, care-au luat case şi străzi întregi. Încât afacerea trece drept  o “Reţea Iohannis”, motiv pentru care sibienii, cunoscându-i apetitul pentru imobiliare îl alintă, pe acela ce deţine el însuşi 6-7 case, ca având numele de Haus Iohannis şi nu Klaus Werner Iohannis, cum e trecut în actele oficiale.
MĂRARUL ŢĂRANILOR, ÎN “VIZIUNEA” AUTORITĂŢILOR. În urma publicării în Monitorul Oficial a Legii nr. 145/2014, chit că autorităţile n-au izbutit să introducă obligativitatea caselor de marcat la tarabele ţăranilor din pieţe vor, totuşi, să ia zece piei de pe ţărani. Care sunt, mai nou cei mai mari evazionişti în viziunea guvernului. Fiind obligaţi de autorităţi să taie chitanţă şi pentru o legătură de mărar. Li se cere atestat şi carnet de producător, ceea ce este corect, dar în cazurile că nu taie chitanţă la fiecare legătură de mărar pot lua amenzi de până la 22.500 de lei. Chiar şi cumpărătorii riscă să fie amendaţi cu 1.000 de lei, dacă nu păstrează chitanţa până acasă. Vreme în care marii evazionişti ai acestei ţări îşi văd afacerile deloc deranjate. Preţul unei legături de mărar e mic, dar face obiectul unei legi scoase de un Parlament slab şi numeros. Pentru ţărani, guvernul e ciumă iar pentru florărese mumă. Ele, florăresele adică, îşi văd mai departe de evaziuni.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here