Ca la noi, la nimeni – Valuri de căldură, val de proteste!

448

Ora la care am scris comentariul din Gorjeanul de vineri nu mi-a permis să ştiu şi ce s-a petrecut la ceremonia de învestire, ţinută la Palatul Cotroceni. Unde nu s-au ciocnit cupe de şampanie, dar preşedintele Klaus Werner Iohannis a încercat să şteargă pe jos cu PSD.
Era de aşteptat, întrucât de la conferinţa sa de presă de la Casa Albă se consideră în campanie electorală pentru al doilea mandat. S-a grăbit să-l desemneze ca prim-ministru pe Mihai Tudose nu pentru a rezolva o criză politică, cum s-ar crede, ci pentru a trage spuza pe turta lui şi cu acest prilej. În realitate, ca preşedinte al României, Iohannis va fi la fel de responsabil de un eventual eşec al Guvernului Tudose, la fel ca Dragnea şi Tăriceanu! Ce-i drept, a adus critici şi Legii salarizării unice a bugetarilor, dar a promulgat-o şi a intrat în vigoare de la 1 iulie 2017, a atenţionat şi alianţa de guvernare PSD şi ALDE, ba chiar s-a luat şi de UDMR – care-a votat guvernul Tudose -, fără a-şi da seama că, în felul acesta, pierde voturi şi nu va putea convinge pe nimeni de nevinovăţia sa.
De cum l-a desemnat ca prim ministru pe Mihai Tudose, cei mai mulţi s-au gândit că este omul lui Iohannis! Ceea ce nu este exclus, ca amândoi să fie susţinuţi de aceleaşi servicii de informaţii sau de aceleaşi forţe oculte. El nu s-a luat de primul ministru, ci de PSD. N-a analizat şi nici criticat faptul devenit realitate că în Parlament, primul ministru Mihai Tudose a prezentat un nou program de guvernare. Unul netransparent, ce prevede, între altele, măsuri pentru modificarea Codului Fiscal. O măsură insuficient analizată, luată fără consultarea mediului de afaceri şi imprevizibilă, după cum este convins Ionuţ Dumitru, Şeful Consiliului Fiscal. La fel, în aceeaşi situaţie se află amânarea reducerii TVA cu un an şi creşterea salariului minim. Se pare că toate aceste modificări din programul de guvernare s-au făcut fără consultarea ALDE, ceea ce ar putea duce la disensiuni în sânul coaliţiei de guvernare.
Valurile de căldură şi seceta prelungită până la finalul lunii septembrie este o grea lovitură pentru populaţie, dar şi pentru Guvernul Tudose.
Ciudat, pentru seara de duminică s-au anunţat proteste în ţară şi la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, de unde se spunea că se mărşăluieşte spre Parlament pentru motivul că protestatarii nu sunt de acord cu desemnarea ca prim ministru a lui Mihai Tudose. Spre a ne face o părere, să-i dăm cuvântul profesorului universitar Marius Pieleanu, sociolog şi conducătorul agenţiei de sondare a opiniei publice Avangarde: „E puţin probabil că vor mai fi proteste de amploarea celor din februarie. S-ar putea să iasă doar nucleul dur. Mai mult, nu au nici un motiv fundamental. Faptul că PSD şi-a nominalizat în Mihai Tudose premierul nu înseamnă că strada are dreptul să îşi impună propriul nume. Nu cred că în spatele lor sunt corporaţii sau partide politice, cred că e vorba de o categorie de populaţie care e obişnuită să manifesteze. Este o modă fireşte. Nu cred că vor reuşi. Pe lângă faptul că acesta nu este un motiv pentru ieşit în stradă, este şi o căldură care va împiedica mobilizarea”. A transmis sociologul Marius Pieleanu pentru agenţia DCNews.
Şi mai cred că preşedintele Iohannis nu va îmbrăca geaca roşie pentru a susţine protestatarii, cum a făcut-o în iarnă. Şi cu toată decizia de necontestat a Curţii Constituţionale a României privind constituţionalitatea Ordonanţei nr. 13/2017. Preşedintele Klaus Werner Iohannis n-a priceput nici acum că demersul său, al protestatarilor şi al DNA-Kovesi s-au umplut de ridicol!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here