Ca la noi, la nimeni – Vaccinarea ca un haos!

532
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Haosul este o ordine încă nedescifrată” – Jose Saramango, În Omul duplicat

Chiar dacă, încă de anul trecut, președintele Klaus Werner Iohannis ne anunța că se așteaptă vaccinul anti-COVID -19 și, numindu-l pe Col.dr. Valeriu Gheorghiță în fruntea unui organism care să organizeze „militărește” și cu profesionalism acțiunea de vaccinare, iată că socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg. Iar prin târg înțelegem toată țara încă numită România.
Cu siguranță, nici dr. Valeriu Gheorghiță nu este deținătorul vreunei baghete magice, iar sprijinul Armatei și neapărat al Ministerului Sănătății se impuneau. Specialistul Valeriu Gheorghiță este un tânăr destoinic și a pornit la drum cu mult curaj. A stabilit niște centre regionale, cam pe unde există Spitale militare, iar distribuția dozelor de vaccin anti-COVID-19 se face organizat spre acestea, de unde ajung la Centrele de vaccinare. Restul trebii ar fi fost cazul să revină Direcțiilor de Sănătate Publică și, implicit, Ministerului Sănătății.
Ce ne facem cu situația actuală, când Asociația Municipiilor din România (AMC) este cmplet nemulțumită de tratamentul la care-o supune Ministerul Sănătății. Iar Asociația Municipiilor din România e condusă de primarul liberal al municipiului Cluj-Napopca, Emil Boc. Iar acesta se eschivează, spunând că el nu are nimic cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și reprezintă doar interesele tuturor primarilor de municipii din România.
Totuși, Emil Boc acuză Ministerul Sănătății că îi obligă să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, precum și să asigure plata personalului medico-sanitar din aceste centre, fără a le fi alocate și resursele financiare necesare.
„Asociația Municipiilor din România constatând ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nu se pot stabili atribuții în sarcina administrației publice locale fără o alocare financiară corespunzătoare, cere Ministerului Sănătății ca în proiectul de OUG inițiat: #să asigure resursele financiare aferente pentru organizarea, tratarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare, precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar, care îți desfășoară activitatea în cadrul centrului de vaccinare; #să asigure sursele pentru plata personalului medico-sanitar”, după cum se arată într-un comunicat al AMC.
Asociația Municipiilor din România mai arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea Legii Bugetului de stat pentru anul 2021(cel mai probabil în martie, aprilie sau poate chiar luna mai 2021).
De asemenea, cheltuielile procesului de vaccinare transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor.
Ca haosul creat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, să fie și mai mare, acesta le-a recomandat primarilor de municipii să se adreseze Ministerului Dezvolătării – deținut de un reprezentant al UDMR – pentru banii de care au nevoie.
În mediul rural, dezorganizarea este și mai mare.
S-au decis înființarea unor Centre de vaccinare fără consultarea medicilor din mediul rural și nici măcar a primarilor de comune. Care primari, nici ei nu au resurse financiare pentru vaccinarea anti-COVID-19. Și în anul 2020, primarii au plătit pentru lupta contra pandemiei, iar Guvernul LuCOVID nu le-a mai rambursat cheltuielile!
ION PREDOȘANU

P.S. S-a vaccinat, luni, ca un șef de stat, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Urmează președintele Klaus Werner Iohannis!(Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here