Ca la noi, la nimeni – Va citi Iohannis Scrisoarea lui Rudolph W. Giuliani?

346

O veste bombă de luni ne-a determinat să-i acordăm importanța cuvenită. Rudolph W. Giuliani recunoscut ca avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal al Statelor Unite ale Americii și fost primar al orașului New York a expediat o Scrisoare președintelui României, Klaus Werner Iohannis, președinților celor două Camere și primului ministru al României, Viorica Dăncilă.

Rudolph W. Giuliani și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „prejudiciul adus statului de drept în România”. Acesta cere verificarea protocoalelor dintre Parchetul General și SRI și stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

„Această Scrisoare a domnului Giuliani are o semnificație importantă și ea arată o modificare de abordare, inclusiv în Statele Unite ale Americii, în legătură cu un anumit mod de funcționare a justiției. Această Scrisoare reflectă o lecție învățată, cum ar spune englezii, despre ceea ce vrem să însemne ca risc pentru democrație, o colaborare ce trece dincolo de interesele legate de interesele naționale”, a spus ex-premierul Adrian Năstase, luni, 27 august, ca o reacție după citirea Scrisorii lui Giuliani.

Parlamentarul independent, afiliat la Grupul ALDE european, Renate Weber este, potrivit unei declarații pentru DCNews, de acord pe fond cu Scrisoarea avocatului lui Donald Trump, Rudolph Giuliani, dar consideră declarația acestuia cel puțin ciudată.

Renate Weber spune că, în anumite privințe, opiniile lui Giuliani se suprapun peste ceea ce a susținut domnia sa în mai multe rânduri în Parlamentul European: „Cu siguranță, sunt de acord cu Giuliani în ceea ce privește faptul că protocoalele secrete au reprezentat un atac la statul de drept. Cred însă că nu aceste opinii ne ajută, ci faptul că ar trebui, pe plan intern, să realizăm că protocoalele au constituit o problemă reală și că trebuie să ieșim din acest mod de a face justiție”, a mai spus europarlamentarul Renate Weber pentru DCNews.

Avocatul Rudolph Giuliani mai critică excesele DNA în această Scrisoare. Prezent la o reuniune a diplomației românești, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, luni, referindu-se la protocoalele de cooperare dintre instituții din Justiție și SRI, că acestea sunt „nefirești”, precizând că există suficiente legi în baza cărora să fie aplicată norma juridică.

„Sunt nefirești aceste protocoale. Avem o Constituție, avem legile, Codul de procedură penală, avem știință de carte. Este suficient să le interpretăm, să le aplicăm corect.(…) N-am citit Scrisoarea(…) și, ca urmare, nu pot da un răspuns înainte de a vedea conținutul.(…) Nu e nimic nou în sensul că respectivele protocoale sunt absolut nefirești, că avem Constituție, că avem legi suficiente, clare, de natură să interpretăm, să aplicăm norma juridică”, a declarat Tudorel Toader, întrebat cum comentează Scrisoarea care a fost trimisă președintelui Iohannis și altor oficiali români de către Rudolph Giuliani, în care se solicita verificarea protocoalelor încheiate între Parchetul General și SRI. Totodată, întrebat dacă sunt ilegale aceste protocoale, Tudorel Toader a răspuns: „Nu ministrul Justiției stabilește legalitatea sau nelegalitatea unui act”, conform AGERPRES.

Vorba avocatului Lucian Bolcaș, nu-i sigur că președintele Klaus Werner Iohannis va citi această Scrisoare sau îi este prezentat un rezumat. Oricum, părerea unanimă converge spre faptul că președintele Iohannis nu va da un răspuns avocatului american Rudolph Giuliani!
ION PREDOȘANU

P.S. În loc să-și dea demisia pentru că a mințit în legătură cu inexistența Protocoalelor ilegale dintre Parchetul General și SRI, semnate în decembrie 2016, recunoscute de Edward Hellvig, Directorul SRI, Procurorul General Augustin Lazăr se rățoiește la toată lumea într-o conferință de presă de luni. Rușine! E puțin zis. (Ion Predoșanu)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here