Ca la noi, la nimeni – Uniți, lichidăm pandemia!

683
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „În timpul pandemiei: //Guvernul și Pandemia/ Au distrus economia./ Măsurile de salvare/ Fac inflația în floare// .” – Epigramă de Adrian Timofte

Mai aveam de ales și alte citate drept motto al acestor simple note. Cum ar fi exprimarea poetică: „Niciun virus din lumea asta nu este mai periculos decât frica”, al celebrului Osho.
NU FACEM NIMIC, SUNTEM NIMIC. Cele mai multe gânduri din rândurile de mai jos aparțin academicianului prof.dr. Dorin Sarafoleanu, unul dintre cei mai importanți specialiști ORL ai României. Care, de pildă, recunoaște că și domnia sa a fost medic de familie, într-un sat, trei ani de zile. Iar despre actualii medici de familie, pe care-i respectă și din rândul cărora provine, zice că sunt sufocați de birocrație.
„Dacă am făcut ceva pentru medicina românească, dacă am făcut ceva pentru oameni, am făcut pentru că așa am simțit și am făcut în ideea filosofică și de viață că suntem ceea ce facem. Dacă nu facem nimic, suntem nimic. Dacă facem ceva pentru binele celorlalți oameni, așa cum dorim să facem și acum, de multe ori, suntem lăsați, ajutați să facem, cred că am făcut un lucru bun și cred că nu am trăit degeaba”, a spus profesorul doctor academician Dorin Sarafoleanu, cum spuneam, unul dintre distinșii mari specialiști în ORL ai României, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”, de la Antena 3, realizată de Radu Tudor.
RAVAGIILE SAR-COV -2. Ca în toate marile epidemii care au făcut ravagii pe globul pământesc, virusul vine tot din zona asiatică și nu s-a știut nimic despre el.
„Despre SARS-CoV – 2, prof.univ.dr. Dorin Sarafoleanu spune că este complet nou și complet necunoscut pentru întreaga lume medicală a planetei”(…) El a venit brusc și, ca în toate marile epidemii care au făcut ravagii pe globul pământesc, vine tot dinspre zona asiatică, nu s-a știut nimic despre el, patologia gravă, mortalitatea foarte mare și de la asta s-a pornit. Atât medicina românească, cât și a celorlalte țări, n-a prevăzut acest lucru. Medicina contemporană trebuie să fie mult mai predictibilă, după care vine prevenția”, a subliniat reputatul medic.
VACCINUL PREA REPEDE? Domnia sa are și o explicație competentă despre motivul apariției rapide a vaccinului.
„Toată lumea întreabă, mai ales cei reticenți în privința vaccinării, de ce acest vaccin a apărut așa de repede, într-un an, în timp ce vaccinurile vechi, clasice, au apărut după patru-cinci ani. Răspunsul este foarte simplu: atunci nu exista inteligența artificială, nu existau mijloacele actuale de cercetare, nu se pleca de la acest nivel de cunoștințe de imunologie, de comportament al organismului uman la agresiunile virale”, a explicat prof.univ.dr. Dorin Sarafoleanu.
„Trebuie să înțelegem că acum nu salvăm viața unui om, a unui oraș. Virusul a cucerit toată planeta și trebuie să ne dăm mâna și să facem tot ce putem ca să lichidăm pandemia”, a conshis medicul care a dat exemplul Israelului, despre care afirmă că „a fost întotdeauna cu un pas înainte pentru măsurile de prevenție, terapeutice, pentru că au fost disciplinați, politicul a înțeles că trebuie să dea prioritate științei. Știința nu are granițe. Și noi ar fi trebuit să contribuim pe plan internațional. Specialiștilor noștri le lipsesc condițiile și entuziasmul pe care trebuie să-l primească de la decidenții politici.” Și tot domnia sa se întreabă: „Dar voi ce ați făcut pentru educația acestui popor?”
„Noi vom scăpa de această pandemie, dacă reușim să credem că acest vaccin face mai mult bine decât rău”, mai zice prof.univ.dr. Dorin Sarafoleanu.
ION PREDOȘANU

P.S. Ca o mostră de învățământ medical ratat, academicianul Dorin Sarafoleanu a povestit că are un nepot în anul doi la medicină, care abia acum, în luna octombrie, și-a cunoscut colegii de an de la facultate. Și se-ntreba: „Cum poți să înveți medicină online?” I se părea, și chiar este, ceva absurd!(Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here