Ca la noi, la nimeni – Uite austeritatea, nu e austeritate!

403
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Cu cât mai departe poți privi înapoi, cu atât mai departe poți vedea înainte.”Winston Churchill

Se discută de aproape patru luni încheiate de Ordonanțele Austerității, cele care privesc măsuri fiscale, bugetare și de combatere a evaziunii fiscale.
Au fost mari neînțelegeri între cele două mari partide ce alcătuiesc coaliția de guvernare, uneori fiind iminentă sămânța de scandal, și totuși, în urma unor negocieri bine conduse de către liderii celor două formațiuni politice: Marcel Ciolacu(PSD) și Nicolae Ciucă(PNL) s-a ajuns la un numitor comun.
Proiectul de lege a asumării răspunderii Guvernului urma să fie prezentat luni de către Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, la Parlamentul țării.
UNELE MĂSURI PROPUSE. Printre prevederi se află creșterea salariului minim pe economie la 3.300 de lei și eliminarea facilităților fiscale în construcții, agricultură și IT.
TVA-ul va rămâne de 5% doar pentru încălzire și cărți. Pentru alimente, medicamente și cazarea în hoteluri va fi de 9%. În rest, taxa pe valoare adăugată va fi de 19%.
În cazul proprietăților estimate la peste 500.000 de euro și pentru mașinile mai scumpe de 75.000 de euro, impozitul va fi de 3%. Să recunoaștem, acestea sunt decizii care vor scumpi din nou viața românilor.
Este de așteptat ca prețurile să crească la tutun și alcool, din cauza majorării accizelor.
IMM-urile cu cifră de afaceri sub 300.000 de lei vor plăti un impozit de 1%, iar la cele care depășesc acest plafon impozitul va fi de 3%.
Totodată, trebuie să ne așteptăm la prețuri mai mari la alcool și la tutun, întrucât, cum spuneam, accizele vor crește la aceste produse.
Guvernul Ciolacu intenționează să-și asume răspunderea pentru acest pachet de măsuri pe 26/27 septembrie 2023, iar acestea să intre în vigoare de la 1 octombrie. Desigur, asta în cazul că nu va trece vreo moțiune de cenzură sau că Guvernul nu va întruni cele 233 de voturi în Parlamentul României, necesare ca să nu cadă.
ROMÂNIA INTERZICE IMPORTURILE DE CEREALE DIN UCRAINA PENTRU 30 DE ZILE! Ne-am temut că Guvernul Ciolacu nu va avea curaj să ia altă măsură față de cea luată de Comisia Europeană care n-a fost de acord cu prelungirea interzicerii importului de cereale din Ucraina. Și totuși, Guvernul Ciolacu a stabilit că România va interzice importurile de cereale din Ucraina pentru 30 de zile, dând, astfel, șansa Kievului să vină, așa cum a promis și cum s-a obligat în fața Comisiei Europene că va prezenta un plan de măsuri fiecărui stat dintre cele cinci care nu au agreat decizia unilaterală a Comisiei Europene.
DANIEL DĂIANU ZICE CĂ SUNTEM ÎN PLINĂ AUSATERITATE! Se știe că Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, neagă existența austerității în România și, mai ales, afirmă inexistența cuvântului austeritate în pachetul de măsuri propus de Cabinetul său. Iar Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal îl contrazice pe premierul Ciolacu și ne zice că „în România este AUSTERITATE!”
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here