Ca la noi, la nimeni – Tristeţe şi speranţă

257

Nu spun o noutate afirmând truismul că anul 2016 este an electoral. Sub dublu aspect: în 5 iunie au loc alegerile locale(pentru primari, consilieri locali, consilieri judeţeni iar aceştia, dacă nu se schimbă Legea electorală între timp, aleg Preşedintele Consiliului Judeţean!), în vreme ce la toamnă vor avea loc alegerile parlamentare. Am zice că-s toate bune şi frumoase, iar nevestele devreme acasă. Ceea ce nu-i totdeauna adevărat.
Ce ţi-e şi cu democraţia. Un alt creator de aforisme la fel de celebru ca scriitorul american Mark Twain, pe care l-am citat în moto-ul acestor însemnări, susţine – citez din memorie, dar aceasta este ideea de bază – că: „Democraţia este o formă de dictatură, însă din păcate nu s-a validat în istoria umanităţii o altă situaţie mai bună de a conduce societăţile.” Şi deci chiar lumea.
La începutul zilei de miercuri se vehicula informaţia cum că, în sfârşit, PSD şi UNPR vor colabora la alegerile locale, iar la alegerile parlamentare vor merge pe liste comune. Abia spre după amiaza trecutei zile de miercuri, atunci când s-a aflat rezultatul votului din plenul Senatului, am aflat că a intervenit o dezmeticire a social democraţilor, iar ceea ce de dimineaţă era dat drept cert nu mai este valabil. Şi astfel, semnarea protocolului PSD-UNPR iată că se amână. Asta se discuta într-unul din birourile unui lider de grup parlamentar PSD între preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, şi încă preşedintele UNPR, Gabriel Oprea.
De ce s-a petrecut o asemenea întorsătură? Pur şi simplu pentru că plenul Senatului s-a întrunit şi a răspuns favorabil solicitării Justiţiei de a încuviinţa începerea urmării penale în cazul senatorului şi generalului făcut la apelul de seară Gabriel Oprea. Deci senatorii au aprobat! Deci musiu Gabriel Oprea poate fi urmărit penal!!! Ceea ce ar însemna o grea piatră de moară pentru PSD. Iar în Senat s-a votat secret cu bile. La vot, 102 senatori au fost „pentru”, iar 30 „împotrivă”, un vot fiind anulat.
Deci s-a validat solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în vederea , cum spuneam, urmăririi penale a domnului Gabriel Oprea, cel supranumit individul „Interesului naţional”, după propria-i expresie cu care ne împuia capul! Evident, cetăţeanul Gabriel Oprea se dă nevinovat şi, ca fiecare, se bucură de prezumţia de nevinovăţie. Nu ne antepronunţăm, dar în anul de (diz)graţie 2015 a avut parte, doar până la 21 octombrie, de nu mai puţin de 1.600 de coloane oficiale. La una dintre ele murind poliţistul Bogdan Gigină, la numai 28 de ani, ca antemergător. Găbiţă Oprea – plagiatorul unei lucrări de doctorat şi coordonatorul altor lucrări doctorale de acelaşi tip pe teme ale securităţii naţionale, unde se dădea mare specialist! – nu şi-ar da demisia nici atunci şi nici după groaznicul incendiu – provocat sau nu, nici nu mai contează! – de la Clubul Colectiv, soldat cu 63 de morţi şi numeroşi răniţi!!!
Pe lângă marea tristeţe din sufletele noastre ale tuturor celor care mai avem suflet, tragem nădejde că în acest cumplit accident sau nu, dar soldat cu numeroase victime, se va face dreptate. Speranţa, nu-i aşa, moare ultima!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here