Motto: „Când cărțile se vând greu, oamenii se vând ușor, iar țara se dă pe degeaba.”
Tudor Mușatescu
Îmi notasem un alt aforism, de fapt un proverb chinezesc, spre a-l folosi drept motto: „Sărăcia, modestia, tristețea și durerea sunt de mare ajutor în obținerea marilor succese.” Și el se justifica aflând, luni seară, o analiză a agenției Reuter despre România. În care se spunea că, și în anul 2022, țara noastră a avut o creștyere economică. Nu foarte mare, ci probabil în jur de 4%. Și în Bugetul pe anul în curs, adică 2023, se preconizează încă o creștere economică ceva mai mică.
REUTERS, VEȘTI BUNE PENTRU ROMÂNIA! Cei de la agenția Reuters susțin că România va ajunge și chiar va depăși țări vecine, din punct de vedere economic. Și că, astfel, România va deveni un pol de dezvoltare în rândul țărilor din centrul și Estul Europei, apropiindu-se de modelul pe care-l reprezintă Polonia.
Evident, ideile din motto-ul ales de mine ar merita o dezbatere mai amplă.
Ca să dau numai un singur exemplu, chiar în ziua în care Austria ne închidea ușa în nas la încercarea – nepregătită din punct de vedere diplomatic și al politicii externe a României, de care răspund președintele Klaus Iohannis și ministrul de Externe Bogdan Aurescu – chiar în Gorj, Complexul Energetic Oltenia semna un act cu firma austriacă OMV Petrom, total defavorabil României. CEO vine cu banii, în proporție de 70%, cu terenul pe care se va dezvolta un parc fotovoltaic, OMV Petrom cu mai nimic dar va avea același porofit, de 50%, ca și partea română, adică CEO!
NATO, ACORD CU UNIUNEA EUROPEANĂ. Marți, s-a semnat un tratat între NATO, reprezentată de Secretraul general Jens Stoltenberg, de către Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene și de către Charles Michels, președintele Consiliului European, în contextul conflictului provocat de Rusia în Ucraina.
În toată această vreme, România are de luptat cu scumpiri, rate marite pentru cei care și-au luat credite în lei cu dobândă variabilă, cu epidemie de viroze combinate cu noua formă de Coronavirus. Ceea ce nu este tocmai ușor, ci de-0a dreeptul extrem de greu.
Tot marți, ziua cu cele trei ceasuri negre, a avut loc și prima ședință din acest nou an a Coaliției de guvernare. Exact în anul în care va avea loc rotativa prim-miniștrilor în luna mai. Actualul premier, Nicolae Ciucă, va trebui să-și dea demisia, conform acordului semnat la crearea Coaliției, și va veni ca prim-ministru Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat.
Mai sunt patru luni până atunci, dar social-democrații vor trebui să renunțe la portofoliile de la Finanțe și Transporturi, deși PSD nu vrea acest lucru, iar cei din pretinsul Partid Național Liberal să predea Justiția și Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, deținut de Marcel Boloș, care-i foarte apreciat inclusiv de liderul PSD, Marcel Ciolacu.
ȘEDINȚA COALIȚIEI, TENSIONATĂ? Aceste ar fi suficiente motive ca ședința să fi fost tensionată, deși nici nu știm dacă acest subiect s-a dezbătut. Mai sigur, s-a discutat depre un proiect de lege privind interzicerea exportului animalelor vii, propus de Partidul Național Liberal, dar cu care social-democrații nu sunt de acord.
NEVOIA DE STABILITATE. De-o fi una, de-o fi alta vom afla abia spre seara zilei de marți. Un singur lucru este sigur: în crizele multiple pe care le traversează România, la care se adaugă și războiul la granițe, țara noastră are nevoie de stabilitate guvernamentală. O stabilitate pe care și PSD și PNL și-o doresc. Cât privește rotativa prim-miniștrilor, stabilită pentru luna mai, conform acordului, doar Preș. Klaus Werner Iohannis s-ar putea să nu-l agreeze pe Marcel Ciolacu.
Deocamdată, nimic nu este sigur și rămâne de văzut ce se va petrece în următoarele luni și, mai ales, în luna mai!
ION PREDOȘANU