Ca la noi, la nimeni – Țara crizelor ce nu se mai termină!

598
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „În țara orbilor, cel cu un ochi este împărat.” – Proverb românesc

Evident, reluând niște cifre seci dar înfiorătoare transmise de către Banca Națională a României(BNR) voi fi plictisitor. Totuși, chiar dacă-s așa tot merită să trag și eu un semnal de alarmă cu privire la viitorul sumbru al României, țară prost administrată – din toate punctele de vedere – ce riscă să ajungă într-un viitor apropiat în imposibilitate de plăți, adică în faliment.
DATORIA EXTERNĂ EXPLODEAZĂ! Deja a ajuns la aproape 132 de miliarde de euro. În perioadaianuarie-iulie 2021, datoria externă totalăî a crescut cu 6,058 miliarde, informează Banca Națională a României. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 95,931 miliarde euro la 31 iulie 2021(72,7% din totalul datoriei externe), în creștere cu 3,37% față de 31 decembrie 2020, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 iulie 2021 nivelul de 36,054 milioane euro(27,3% din totalul datoriei externe, în creștere cu 8,9% față de 31 decembrie 2020.
În perioada ianuarie-iulie 2021 contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 9,0557 miliarde de euro, comparativ cu 5,350 miliarde euro în perioada ianuarie-iulie 2020.
În structura acestuia, balanța bunurilor și balanța venitutilor primare au consemnat deficite mai mari cu 2,321 miliarde euro, respectiv 854 milioane euro; balanța serviciilor și cea a veniturilor secundare au înregistrat excedente mai mici cu 267 milioane euro, respectiv cu 265 milioane euro.
Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 3,962 miliarde euro(comparativ cu 1,222 miliarde euro în perioada ianuarie-iulie 2020), din care participațiile la capital(inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 609 milioane euro.
Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost de 17,0% în perioada ianuarie-iulie 2021, comparativ cu 20,1% în anul 2020. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 iulie 2021 a fost de 4,9 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2020.
Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală cu rezervele valutare la BNR, la 31 iulie 2021, a fost de 84,8%, comparativ cu 90,7% la 31 decembrie 2020, după cum transmite MEDIAFAX.
INTERNĂRILE LA ATI, ÎN AVALANȘĂ. Începând de luni, s-a constatat că internăprile la ATI cresc, iar valul patru al pandemiei riscă să devină avalanșă. Numărul de bolnavi internați pe secțiile de Terapie Intensivă cu forme grave de COVID-19 s-a dublat în numai două săptămâni și va continua să creascăî în ritm accelerat și în următoarele 14 zile. Cercetătorul Octavian Jurma estimează că, până la finalul lunii septembrie, vor fi mai mult de 1.000 de paturi ATI ocupate cu pacienți infectați cu coronavirus și peste 100 de decese zilnic.
„Dacă nu vom lua măsuri în următoarele două săptămâni, valul riscă să devină avalanșă.(…) Din păcate, niciuna dintre aceste măsuri de prevenție nu a fost implementată peste vară în România, Guvernul fiind mai preocupat de formarea unui comitet de relaxare.”
Luni, după mult timp în care a lăsat să se înțeleagă că pandemia este pe trecute, prim-ministrul marionetă Florin Cîțu a recunoscut că situația epidemiologică este îngrijorătoare. Acesta a cerut, ieri, în videoconferință cu mai mulți miniștri, prefecți și alte autorități ca numărul de paturi ATI pentru COVID-19 să fie dublat, la nivel național.
PROTEST AL ELEVILOR, LA PALATUL VICTORIA. Protestul a fost organizat de Asociația Elevilor din București și Ilfov. Printre doleanțele elevilor se numără acordarea de fonduri pentru reparații capitale în școli(unde astă vară nu s-a făcut chiar nimic!), generalizarea programului „Masa caldă”, ore remediale și consiliere școlară accesibile tuturor elevilor, scrie AGERPRES.
ION PREDOȘANU

P.S. Astăzi, pe 15 septembrie se așteaptă decizia Curții Constituționale a României(CCR) cu privire la sesizarea GuWernerului Meu Iohannis-Cîțu, privind un eventual conflict de interese între Guvern și Parlament. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here