Ca la noi, la nimeni – Ţara arde şi „economistul” Klaus Iohannis se piaptănă!

244

Unul care lucrează trei zile pe săptămână, precum preşedintele Klaus Werner Iohannis, nu ştie ce să mai facă spre a încurca funcţionarea normală a economiei României. Deşi alegerile parlamentare au fost anul trecut, pe 11 decembrie, multă vreme ţara n-a avut guvern.
Omul este supărat tare că ai lui au pierdut alegerile generale – mă refer la Noul PNL şi la Uniunea Salvaţi (unii îi spun de-a dreptul Sabotaţi!) România, partiduleţul lui Nicuşor Dan, Şi din această pricină Herr Klaus nu mai are „Guvernul meu”! A făcut tot ce îi era cu putinţă să nu o nominalizeze ca propunere de prim ministru pe Sevil Shhaideh, deşi o invitase la Palatul Cotroceni spre a discuta împreună despre intenţiile domniei sale. Chiar o şi sunase la telefon, dar n-a mai fost chemată. Surprinzător, a acceptat a doua propunere a alianţei de guvernare PSD-ALDE, câştigătoarea detaşată a alegerilor parlamentare. În persoana celui care avea să devină primul ministru cu o întârziere programată de preşedintele Iohannis din pricina Crăciunului şi Revelionului!
Cel foarte obişnuit să pună beţe-n roate Guvernului Grindeanu se face vinovat de faptul că Proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2017 a fost întocmit cu mare întârziere. Abia marţea trecută, plenul reunit al celor două Camere a adoptat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 şi proiectul Legii Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017. Normal, împotriva respectivelor documente cu putere de lege au votat cei din Noul PNL, USR şi PMP. Primul ministru Sorin Grindeanu a participat la vot, mulţumind la final parlamentarilor pentru rapiditate şi a transmis un mesaj către mediul de afaceri, că România rămâne o ţară cu o economie predictibilă. Presupusul atoateştiutor care este preşedintele Klaus Werner Iohannis, om care vine lunea după prânz la Palatul Cotroceni şi se face că munceşte până vineri, când pleacă la Sibiu, s-a declarat de la început neîncrezător în Bugetul adoptat de Parlament, după proiectul de lege a Bugetului înaintat de primul ministru Grindeanu! Chit că despre Buget îi mai invitase odată la Palatul Cotroceni pe premier şi pe ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, apoi şi-a exprimat oarece nemulţumiri faţă de unele reduceri ale sumelor alocate serviciilor de informaţii şi a solicitat ca tema să fie dezbătută în CSAT. Care CSAT nu i-a dat dreptate şi proiectul Legii Bugetului, şi aşa destul de tardiv, a ajuns cu şi mai mare întârziere la Parlament!
Abia ieri şi-a găsit timp să discute din nou cu primul ministru Sorin Grindeanu, şi cu ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan. De discutat au discutat, dar cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună a rămas cu aceeaşi îndoială. La finalul discuţiilor, adică după întâlnirea cu cei doi reprezentanţi guvernamentali, Preşedintele Klaus Werner Iohannis, spre a lăsa impresia că moare de grija ţării a declarat: „Bugetul, la o primă analiză, este unul problematic şi riscant.” A precizat că va lua o decizie în zilele următoare dacă va promulga Bugetul pe anul 2017 sau va cere reexaminarea lui.
Genialul „economist” Klaus Werner Iohannis, bazat probabil pe consilierii domniei sale a mai adăugat: „Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%. Sunt credite de angajament prevăzute, în sume de 54 de miliarde(aici n-a precizat dacă-i vorba de lei sau de euro!), care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori.”
Una peste alta, cele 40-60 de milioane euro ce se vor cheltui pentru Referendumul inutil cerut de domnia sa sunt un mezelic. Evident, despre acest mezelic n-a vorbit nimic!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here