Motto: „Multă lume, oameni puțini”. – Vorbă populară din Gorj
După Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, pentru toți românii Soarele de la București răsare. Din 1990, s-a decis ca Ziua Națională a României să fie sărbătorită pe 1 Decembrie. Prilej cu care, în Piața Arcului de Triumf, din București, are loc o Paradă Militară.
Anul trecut, manifestarea sărbătorească nu a avut loc din pricina pandemiei. Și anul acesta, tot din pricina pandemiei de care locuitorii României nu au scăpat încă, invitațiile pentru oficiali au fost mult mai puține, tocmai spre a se evita aglomerațiile și să fie diminuat pericolul infectărilor.
Eu, recunosc, nu am fost nici măcar în apropierea Arcului de Triumf. În schimb, un reporter inspirat nu a participat în zona în care Armata României, cu o dotare modernă, trecea în pas de defilare prezentându-și onorul la Președintele României, Klaus Werner Iohannis, în zona tribunei oficiale. Și, cum spuneam, inspiratul reporter s-a amestecat în mulțimea ce a participat la sărbătoarea prilejuită de Ziua Națională a României.
Mulțime pe care reporterul a apreciat-o ca fiind numeric în jur de 25.000 participanți. Lumea entuziastă a aplaudat militarii forțelor armate, pe cei din Ministerul Afacerilor Interne – jandarmeria, polițiștii și pompierii -, cu toții în echipament de gală, plus flotila aeriană formată din elicoptere și o alta din avioane militare de luptă.
Nu doar cei prezenți la marea sărbătoare de 1 Decembrie – Ziua Națională a României – s-au bucurat enorm, fiind mândri că sunt români. Ci și aceia care au vizionat Parada militară la diversele televiziuni care-au transmis superbul eveniment.
Ziua de ieri a fost o zi a bucuriei, a cinstirii Eroilor Patriei, ba chiar o zi în care ne-am manifestat bucuria de a fi români. De astăzi, cu toții ne întoarcem la muncă, la treburile noastre și la grijile zilnice. Dar și ale zilei de mâine.
Spre seară, începând cu orele 15:00, Administrația Prezidențială a anunțat că un număr mai restrâns de invitați au participat la o seară de gală. În care cei prezenți s-au felicitat și și-au spus „La mulți ani!”, fiind cetățeni ai patriei noastre comune.
Desigur, cei răutăcioși au putut spune, în spațiul virtual, că toți românii s-au deghizat în patrioți. Eu, unul, mai optimist din fire, cred că, deși străbatem o perioadă extrem de grea, cu multe crize deodată, ne va ajuta Bunul Dumnezeu să trecem și peste crize, dar și peste iarna grea ce se anunță.
Închei, simplu. România, la mulți ani! și cu zicerea „Români, iubiți-vă țara!”
ION PREDOȘANU