Ca la noi, la nimeni – Suntem datori vânduți!?

779
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Datoria publică nu este a voastră!, ci a urmașilor urmașilor voștri!”
Gabriel Petru Băetan, Din Îndreptar pentru sarcasm

O știre, completată din mai multe surse, ne reamintește că avem de dat înapoi 140 de miliarde de euro. Practic, datoria externă totală – publică și privată – a României a crescut la 140 de miliarde de euro, în urma unei majorări de aproape 6 miliarde în ultimele șapte luni ale anului 2022. Datoria externă totală a României a ajuns în primele șapte luni ale anului în curs cu 5,81 miliarde de euro. Astfel, conform informațiilor oficiale, aceasta a devenit, cum spuneam, aproape de 140 miliarde de euro. Mai mult, în data de 31 iulie, datoria administrației publice, probabil din cauza numeroaselor angajări, a ajuns la valoarea de 57 miliarde de euro, în scădere cu 1,6 miliarde de Euro față de nivelul atins la 31 decembrie 2021.
BNR DIXIT: „Evoluția stocului titlurilor de natura datoriei emise de Administrația publică a fost determinată de emisiuni noi, în valoare de 6,4 miliarde de euro, de răscumpărări de 1,9 miliarde de euro, de influența negativă de aproximativ 8,9 miliarde euro, rezultă din scăderea prețurilor acestor instrumente și de alte operațiuni pe piața secundară” notează raportul publicat de Banca Națională a României.
DATORII EXTERNE. PE TERMEN SCURT ȘI PE TERMEN LUNG. Mai mult, din volumul total datoria externă este de 97,5 miliarde euro, iar creditele intragrup reprezintă 42,8 miliarde euro.
De asemenea, datele Băncii Naționale arată că datoria externă pe termen lung a însumat 96,3 miliarde euro la 31 iulie (68,6% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,8% față de 31 decembrie 2021, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat nivelul de 44 miliarde euro (31,4% din totalul datoriei externe), în cre ștere cu 17,7% față de 31 decembrie 2021.
Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost de 13,3% în perioada ianuarie-iulie 2022, comparativ cu 16,4% în 2021. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 iulie 2022 a fost de 4,3 luni, în comparație cu 4,9 luni la 31 decembrie 2021.
Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală cu rezervele valutare la BNR, la 31 iulie 2022, a fost de 76,6%, comparativ cu 81,9% la 31 decembrie 2021.
CIUCĂ INTERZICE ANTIVIRUSUL DIN RUSIA. Dintre declarațiile prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, date miercuri în ședința de Guvern sunt de reținut cel puțin două. Prima este că achiziționarea produselor rusești antivirus sunt interzise, iar în cel mult șase luni, programele antivirus rusești aflate în derulare la unele firme românești să dispară, adică să se renunțe la ele, acolo unde firmele românești la mai folosesc. A doua este că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă a cerut, miercuri, „Analiza risipei de energie din instituțiile statului, din partea tuturor ministerelor, și soluții: Peste două săptămâni vreau prezentarea planului”.
ION PREDOȘANU

P.S. VIRGIL POPESCU DESCOPERĂ SPECULA. Miercuri, la scurt timp după declarația președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă, și ministrul incompetent al Energiei, Virgil Popescu a descoperit speculă pe piața gazului: 200 de euro/MW față de 7 euro în pandemie și a zis, ca și cum ar fi descoperit America: „Este un preț foarte mare, crescut și ținut artificial!”. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.