Ca la noi, la nimeni – Suedia ne vrea în Schengen! Politica externă ce face?

494
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Popor românesc, mari învățături îți dă ție această întâmplare! Dacă fiii tăi ar fi fost uniți totdeauna, atunci și pământul tău strămoșesc rămânea unul și nedespărțit. Dar veacuri de dezbinare neîntreruptă te-au dus la slăbiciune, te-au dus să-ți vezi rușinea cu ochii!”Mihai Eminescu

Cu vreo trei luni înainte de 8 decembrie 2022, Preș. Klaus Werner Iohannis și toată conducerea pretinsului Partid Național Liberal se băteau cu pumnii în piept că România va intra la acea dată, când a avut loc o reuniune a Consiliului JAI, în spațiul de liberă circulație Schengen. Din păcate, a fost un eșec total datorat unui singur veto – cel al Austriei -, țară extrem de apropiată din interese economice de Federația Rusă.
Dar oare politica noastră externă nu are nicio vină? Asta în cazul că mai avem și politică externă, ceea ce în ultimii 18 ani – „zece ani răi” ai mandatelor lui Traian Băsescu și alți 8 ani din cele două mandate ale Preș. Klaus Werner Iohannis -, din păcate, România nu se poate lăuda că a avut și, după câte se pare, nici măcar acum nu are!
Marți, a apărut un firicel de speranță. O veste, cât de cât bună, dar pentru a nu rata și a doua șansă ne-ar trebui o politică externă extrem de activă. Iar de politica externă răspunde președintele Iohannis și, parțial, ca executant docil, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Revenind, la vestea oarecum bună a zilei de ieri, ea ne vine tocmai din plenul Parlamentului European, unde s-a vorbit de posibila aderare a României la Spațiul Schengen. Este adevărat, acesta ar putea să fie un pas! Încă nu avem vreun semn de la Austria, dar nici cumva că președintele Iohannis ori ministrul de Externe Bogdan Aurescu i-ar fi contactat pe cancelarul Austriei ori pe ministrul de Externe al acesteia. Deocamdată, Austria joacă cum vrea.
Faptul că România este în cărți pentru extinderea Spațiului Schengen este legat a anunțul făcut de premierul suedez, Ulf Kristensson, chiar în Parlamentul European. Europarlamentarul Eugen tomac, care este și președintele PMP, a scris în online că Suedia vrea ca subiectul extinderii Schengen în România și Bulgaria să intre pe ordinea de zi a Consiliului European. „Chiar acum, în plenul Parlamentului European, premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat: „Dorim să punem pe ordinea de zi chestiunea extinderii Spațiului Schengen. Știu că asta așteaptă România și Bulgaria. Să sperăm că România va putea fructifica cât mai eficient acest angajament al Suediei, anunțat acum câteva clipe la Stasbourg”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.
Analistul politic Bogdan Chirieac a reacționat, tot marți, cu următorul comentariu: „Acesta ar putea să fie un pas! Mai departe, de la Austria nu avem niciun semn. Nici de la Olanda, care acum ar fi de acord cu România, dar e în total dezacord cu bulgaria. Președintele Iohannis era mai anul trecut testul de optimist în privința aderării României la Spațiul Schengen, poate că acum e rândul Bulgariei să fie optimistă. Nu este un acord, că inițial Suedia avea mai multă substanță. Au spus – vom pune pe oprdinea de zi după ce vom avea un acord Austria-Olanda și România-Bulgaria. Reamintim că România a ratat aderarea la spațiul Schengen în luna decembrie 2022. Atunci, la Consiliul ministerial JAI, Austria și-a exercitat dreptul de veto împotriva României și Bulgariei, pe motiv că prin aceste țări au trecut foarte mulți migranți ilegali care ajung la Viena.
ION PREDOȘANU

P.S. Prim-ministrul Nicolae Ciucă remarca marți că „Investițiile au devenit o componentă mai importantă decât consumul”. Practic, Nicolae Ciucă a mai adăugat că: „La ora actuală, investițiile în România au depășit consumul ca și aport financiar în alcătuirea bugetului de stat”.(Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here