Ca la noi, la nimeni – Spre alegeri cu cântec?!(Ce-a făcut Doamna Elena pentru Țară?)

423
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Albinele au drept de vot. Dar, pe listele electorale, tot trântorii sunt în frunte.”
Valeriu Butulescu, Din Maculator existențial(2017)

Nu mai departe de joi, președintele Klaus Werner Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrative publice locale din anul 2020, precum și a unor măsuri pentru buna organizare și desfășurare a acestora, a anunțat Administrația Prezidențială.
Săptămâna trecută, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat acest proiect.
Preocupat mai mult de treburi parlamentare, Partidul Social Democrat a tot amânat ținerea alegerilor interne. Ce-i drept, vreme de două luni nici situația nu i-a permis, fiind în Stare de urgență.
Necazul cel mare este că și acum suntem în Stare de alertă, iar prelungirea acesteia de către Guvernul PNL-Orban peste capul Parlamentului se datorează și Legii nr. 55/2020, votată dacă nu mă-nșel în Camera Deputaților. Lege care, din păcate, îi permite așa ceva!
Mă rog, unele opinii afirmau că alegerile interne ale PSD nici n-ar mai fi posibile, dar social-democrații susțin contrariul. Numai că, în actualele condiții, votarea viitorului președinte al PSD și a echipei sale s-ar mai putea face prin greoaiele alegeri online. Dacă PNL n-a fost capabil să întocmească măcar un program de guvernare sănătos, ca să câștige alegerile PSD va avea nevoie de unul. Și asta cât mai curând posibil! Comparabil cu acela care le-a adus triumful la alegerile locale și cele parlamentare din anul 2016, adaptat desigur la dificultățile create de pandemie.
Un studiu IRES a evaluat starea de spirit a românilor înainte de alegeri și opiniile acestora cu privire la procesul electoral din acest an.
Potrivit studiului, 65% dintre români nu au încredere că Guvernul va organiza corect alegerile. Printre aceștia mă număr și eu. Reamintind un dicton al Tătucului Stalin care zicea: „Nu contează cine votează, contează cine numără voturile!” Iar de numărat se ocupă STS, al cărui director este numit de președintele Klaus Werner Iohannis și, se pare, ar fi tot sibian! Vom trăi și vom vedea.
Spicuind în studiul IRES, 66% dintre repondenți susțin cu totul a semnăturilor de susținere pentru candidați. Iar 69% dintre cetățeni sunt de părere că vor fi avantajate partidele mari.
Peste jumătate dintre români cred că alegerile ar trebui să aibă loc doar atunci când virusul va fi complet eliminat. S-a mai constatat că 17% dintre românii cu drept de vot nu au acces la internet. Mutarea campaniei electorale în online îi va afecta pe aceștia, privându-i de informare pe cei mai în vârstă dintre români, pe cei cu venituri reduse, cu educație scăzută și din localități mai puțin dezvoltate. În primul rând, cele din mediul rural, unde PSD își are grosul simpatizanților.
Cu doar câteva luni înainte de alegeri pentru 72% DINTRE ROMÂNI ESTE MAI IMPORTANTĂ SIGURANȚA SĂNĂTĂȚII CETĂȚENILOR DECÂT DEMOCRAȚIA. Precauția merge atât de departe încât jumătate dintre români vor alegeri doar după ce virusul va fi complet eradicat.
CINE-A FOST ELENA BLENDEA? Dacă apelăm la zicala „Nu întreba ce-a făcut Țara pentru tine, ci întreabă-te ce-ai făcut tu pentru Țară”, ei bine, în mult prea scurta ei viață Doamna Elena are cu ce se mândri.
Născută la Brădiceni și măritată cu alesul ei Simion, distinsa Doamnă Elena și-a dus cea mai mare parte a vieții la Seuca, în comuna Peștișani. A născut și crescut trei flăcăi zdraveni pe care viața ei scurtă, cum spuneam, nu i-a mai permis să-i vadă la casele lor. Ca bună gospodină a întreținut casa din Seuca, apoi cu bărbatul ei Simion și cu copiii ce se făcuseră mari au mai construit o casă modernă la margine de București.
O boală nemiloasă, căpătată încă de pe când încărca-descărca pesticide și îngrășăminte chimice la autocamionul CAP, încă de pe vremea vacanțelor sale de vară, fiind elevă a Liceului „Constantin Brâncuși” Peștișani, a smuls-o dintre cei dragi acum șase ani.
Dumnezeu s-o odihnească în pace! Familia și prietenii nu o vor uita niciodată!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here