Ca la noi, la nimeni – Speranță de viață redusă, declin demografic accentuat!

349
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Puteți avea date fără informații, dar nu puteți avea informații fără date.”
Daniel Keys Moran

Mai ieri-alaltăieri, l-am auzit pe gureșul prim-vicepreședinte al pretinsului Partid Național Liberal, Rareș Bogdan, cum vorbea gura fără el. Propuneanici mai mult, nici mai puțin, readucerea în țară a tuturor românilor plecați pentru un trai și un câștig mai bun în străinătate. În teorie, Rareș Bogdan părea să aibă dreptate. Căci au plecat oameni cu familii întregi, oameni supercalificați, iar noi, românii de acasă, ne plângem că este o criză a forței de muncă și ne cârpim, pe ici pe colo, cu asiatici ori chiar cu africani. Și asta de mai multă vreme.
SITUAȚIE DRAMATICĂ, ÎN ROMÂNIA: SUNTEM PE ULTIMELE LOCURI DIN UE LA SPERANȚA DE VIAȚĂ. Da, din păcate, situația este dramatică pentru români, deoarece speranța de viață în țara noastră e mult sub media europeană. Iar motivele se regăsesc atât în alimentația deficitară, cât și în sistemul sanitar.
Astfel, românii trăiesc mai puțin cu 8 ani decât spaniolii, suedezii sau italienii.
Desigur, speranța de viață a crescut, în medie, de peste două ori în ultimul secol. De la 36 de ani în anii 1900, la 69 de ani după Mare Învălmășeală din Decembrie 1989, și acum trăim peste 75 de ani.
Însă, România nu ține pasul cu celelalte state din Europa, având a treia cea mai scăzută speranță de viață de pe vechiul continent, înainte de Bulgaria și Letonia.
De asemenea, femeile trăiesc, în medie, cu 7 ani mai mult decât bărbații. Și asta întrucât femeile beau și fumează de trei ori mai puțin decât bărbații și au mai multă grijă de kilogramele în plus.
Totodată, 80% dintre români amână vizita la medic, însă 73% declară că sunt sănătoși. Românul care a fost, până în 2020, cea mai vârstnică persoană de pe planetă a trăit până la 111 ani și spunea că munca, dragostea familiei și cumpătarea sunt secretele longevității, potrivit observator news.ro.
CATASTROFALUL DECLIN DEMOGRAFIC. Monica Cosac, de la Jurnalul Național, analizează Planul guvernanților pentru a stopa declinul demografic fără precedent din România. Cum aminteam, România se confruntă cu un declin demografic fără precedent, riscând să piardă două treimi din populația actuală, până în anul 2100, potrivit ultimelor statistici. De aceea, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică o strategie și un plan pentru creșterea natalității în următorii ani. Sprijinirea tinerelor familii prin facilitarea accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat, acordarea unor tichete sociale pentru copiii din creșele și grădinițele de stat, servicii de tip afterschool pentru elevii care provin din familii vulnerabile, reînființarea dispensarelor medicale din mediul rural – sunt câteva dintre măsurile prin care guvernanții vor să pună frână declinului demografic accentuat.
ALARMANTELE CIFRE STATISTICE. ”În România, numărul de copii a scăzut de la 6,64 milioane în 1990, la 3,65 milioane în 2021, reducerea masivă a natalității fiind principala cauză a declinului demografic”, precizează experții Ministerului Muncii.
Experții din Ministerul Muncii și Ministerul Familiei propun „un trai decent pentru fiecare familie”, până în 2028! Dar ce ne facem că actuala Constituție, bună/rea, stipulează că statul este dator să asigure un trai decent fiecărui cetățean. Oare de ce nu se respectă Constituția?
„Asigurarea accesului la resurse adecvate a familiilor și copiilor printr-un pachet de servicii, pentru a avea familii sănătoase, educate, integrate social și pe piața muncii, care să le asigure un nivel de trai decent”, este obiectivul general al planului pus în dezbatere publică de guvernanți.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here