Ca la noi, la nimeni – Șocul plângerii lui L. Orban (amânarea vizitei premierului Netanyahu?!)

422

La început, nimănui nu-i venea să creadă că premierul statului Israel, Beniamin Netanyahu, și-a amânat anunțata vizită în România pentru o ședință comună a guvernelor român și israelian, pe 9 august 2018. Cel care ne-a lămurit, cât de cât, este jurnalistul israelian Attila Somfalvi, acela care a furnizat informațiile la Antena 3, duminică seara. Din start, acesta a precizat: “Relația dintre Israel și România este foarte, foarte bună, așa că am rămas șocat, fiind surprins de o asemenea decizie, pe motiv că premierul israelian va avea, în aceeași perioadă, o întâlnire în America de Sud despre care nu se știa nimic”. “Nu pot să înțeleg o astfel de mișcare. Este absolut ciudat. Vreau să aflu adevărul. Nu știu care este adevăratul motiv. Vreau să spun că în curând va face o vizită în Israel premierul Ungariei, Viktor Orban”, a mai adăugat Attila Somfalvi. Jurnalistul a mărturisit că aceste informații i-au fost furnizate de Ministerul de Externe israelian. Amânarea vizitei premierului Beniamin Netanyahu în România a fost comentată și de jurnalistul Val Vâlcu, editor fondator la DCNews. Acesta pretinde că motivarea cum că ar fi avut programată o altă întâlnire în America de Sud este în mod clar un pretext. Jurnalistul Val Vâlcu consideră că gestul ridicol și prostesc al lui Ludovic Orban de a depune plângere penală pentru înaltă trădare pe numele premierului României, Viorica Dăncilă, își arată roadele. Conform unui anunț inițial, Beniamin Netanyahu ar fi trebuit să ajungă în România în luna august, atunci când, în data de 9 august 2018, se convenise organizarea unei ședințe comune de guvern româno-israeliană. “Faptul că Beniamin Netanyahu, primul ministru al statului Israel, are programată o vizită în America Centrală este în mod evident un pretext. El nu vine pentru că se teme să nu-l aresteze”, spune ironic Val Vâlcu, editor fondator al DCNews.
“Dacă premierul Dăncilă este suspect de înaltă trădare, trădarea a făcut-o cu Netanyahu, nu? Deci, în acest caz intră și el la trădare în lotul Dăncilă”, continuă în același mod jurnalistul. Val Vâlcu afirmă că este normal ca premierul israelian să nu-și dorească să vină în România, după un gest ridicol al șefului principalului partid de opoziție din România. “Într-o țară în care premierul este anchetat pentru înaltă trădare pe motiv că ar fi avut înțelegeri secrete cu premierul Israelului este normal să nu te duci. Aici ieșim din ridicolul prostiei lui Ludovic Orban și intrăm cu adevărat în afectarea relațiilor cu o țară cu care ai un parteneriat. Indiferent ce zice propaganda anti PSD, gestul lui Orban are consecințe, la fel cum gestul lui Tudose de a-și da demisia atunci când urma să vină premierul Japoniei la București a fost o gafă diplomatică fără precedent. La fel, prostia lui Orban își arată roadele. Una era dacă această plângere o făcea un ONG oarecare, specializat în denunțuri, că avem slavă Domnului și din astea și este cu totul altceva când plângerea o face principalul partid de opoziție și cu pretenții de premier. Când un prezumtiv premier coboară atât de jos, poți să ai astfel de reacții de la premierul în funcție al unui stat partener cum este Israelul”, a spus Val Vâlcu. Solicitat să comenteze știrea cu amânarea vizitei primului ministru Beniamin Netanyahu, Ambasadorul statului Israel la București, Excelența Sa Tamar Samash a declarat: “Premierul Netanyahu a fost nevoit să amâne sosirea în România din cauza altor angajamente. Guvernul României a fost informat deja cu privire la acest lucru. Prim-ministrul Netanyahu și-a exprimat dorința de a veni în România alături de o delegație important oficială care va intensifica relațiile bilaterale dintre cele două state.” Este, de asemenea, imposibil ca MOSAD – serviciul secret de informații al statului Israel – să nu fi aflat de declarațiile procurorului șef interimar al DIICOT, Daniel Horodniceanu, că au început urmărirea penală la începutul lunii iunie, cu privire la fapte pentru infracțiunea de înaltă trădare și divulgarea secretului care periclitează securitatea națională.
ION PREDOȘANU
P.S. Chiar dacă despre vizita în Israel a primului ministru al României, Viorica Dăncilă, și a Președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, însuși președintele Iohannis a avut exprimări nefericite, el fiind decorat de o asociație a comunităților evreiești din occident. În plus, luni, președintele Klaus Werner Iohannis a semnat, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului.(Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here