Ca la noi, la nimeni – Și CEC Bank profită de Titanul de la Hobița!

288

Deși acest aforism ce aparține hobițanului de geniu C. Brâncuși: “Când am plecat, v-am lăsat săraci și proști, v-am găsit și mai săraci și mai proști“ îl folosesc prima oară, sunt obligat s-o fac. A fost, probabil, spus la supărare. Și, totuși, comportamentul românilor față de el nu ne face cinste. Nici azi n-a dat vreun comunicat Academia Română pentru a se dezice de precierile aiuritoare aparținând  membrilor ei, George Oprescu, Mihail Sadoveanu, George Călinescu și Al. Graur care-au afirmat că lucrările sale sunt retrograde, fără legătură cu clasa muncitoare, refuzându-i-se donația către România. Fie ea și Republica Populară Română! Atelierului din str. Impasse Ronsine nr. 11 și a lucrărilor ce le avea.
Nu este aici momentul și cazul să amintim toate ingratitudinile statului român, prin reprezentanții săi, ori ale autorităților locale sau județene față de absolut, minima păstrare a memoriei și omagierea cum se cuvine a celui mai celebru român plecat pe jos la Paris, în 1904, și care-a devenit părintele sculpturii moderne universale.
Nu s-a procedat corect și atunci când s-a modernizat, chipurile, Coloana Infinită, dar măcar este bine că n-a fost furată şi nici scoasă din țară. Inițiatorul mârșăviei, puse la cale atunci este Radu Varia, cetățean francez ce s-a ales cu 250.000 de dolari, plus cu tittlul de ofițer al Legiunii de Onoare.
Oh, dar ar mai fi multe de zis despre modul barbar în care se spală Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Aleea Scaunelor cu jeturi de apă ce erodează piatra în care-au fost dălţuite.
Recunosc, n-am auzit în direct mojicia unei firme de publicítate care-a încasat, desigur, bani grei de la CEC Bank. Nici nu mai are importanță postul pe care s-a transmis clipul publicitar ce nesocotește adevărul.
Oficialitățile locale: Iulia Vână, viceprimar, și Doru Strâmbulescu, director al centrului “C. Brâncuși”, din Târgu-Jiu, susțin că nici vocea și nici semnătura lui C. Brâncuși un sunt reale. Mai mult, un alt post de televiziune a contactat-o pe distinsa domnă Sorana Georgrescu-Gorjan, reputat brâncușiolog și fiica ing. Ștefan Georgescu-Gorjan, constructorul Coloanei Infinite și prietenul marelui Brâncuși, care mai spune că nu există nicio înregistrare cu vocea lui Brâncuși.
Nu mai intrăm în amănunte, dar este încă o jignire adusă imaginii lui Brâncuși. Nu se cunoaște vreo situație în care CEC Bank să fi sponsorizat vreo manifestare “Brâncușiana”, ori altă acțiune închinată Titanului de la Hobița. În schimb, CEC Bank și-a permis această impietate. De-ar fi să ne exprimăm eufemistic.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here