Ca la noi, la nimeni – Sergiu Mischie – Martirul

395

Pe data de 18 octombrie 2014, la Peştişani, se va lansa a doua carte a eroului luptei anticomuniste, Sergiu Mischie, din Hobiţa lui Brâncuşi, exact în locul unde anul trecut s-a întâlnit cu cititorii primului său volum. De data aceasta, va fi prezent şi Omul de mare spirit românesc, scriitorul, eseistul şi Actorul Dan Puric: De ce atunci? Pentru că, în acest moment, Dan Puric se află la Chişinău şi are întâlniri cu fraţii de peste Prut, dăruindu-le, la rândul său, cărţi şi învăţăminte din marele său Spirit Umanist. Locul lansării acestei a doua ediţii, – ediţie revizuită şi adăugită a primei cărţi document ale suferinţelor sale de fost deţinut politic şi urmărit o viaţă întreagă de securitate – este Sala Cosiliului Director al Obştei Peştişani, păstorită de preşedintele-director ec. Ion Poenaru, care i-a oferit şi o generoasă sponsorizare, dimpreună cu sprijinul său camaraderesc şi omenesc. Evident, după cuvintele calde şi însemnările de lectură ale scriitorului Ion Căpruciu, acela care i-a scris Postfaţa, cu modestie, recunosc că cel puţin deocamdată nu voi face prea multe referiri la al doilea volum „Vulturul de munte”, apărut la Editura MĂIASTRA.
Ceea ce nu înseamnă că nu-mi voi încerca puterile în a scrie, probabil pe 17 octombrie 2014, în avanpremiera lansării ce va fi, cu siguranţă, de răsunet a celei de-a doua ediţii a aceleiaşi cărţi. Cum spuneam, revizuită şi adăugită. În care, cu talent scriitoricesc, dar fără să se abată de la documentele doveditoare, Omul Sergiu Mischie îşi povesteşte cu încrâncenare şi năduf suferinţele îndurate de el şi de familia Domniei Sale.
L-am reîntâlnit ieri, oferindu-mi două cărţi spre a le înmâna la doi oameni de aleasă cultură cu obârşii peştişenene: Rectorul prof.univ.dr. Moise Bojincă, de loc din satul Frânceşti, şi poetul, eseistul, romancierul, criticul literar şi de artă conf.univ.dr. Ion Popescu-Brădiceni, cu părinţii originari din fostul sat Drăgoieşti, al fostei comune Brădiceni, e vecin cu Ion Căpruciu, ambii de pe uliuţa Morii, care a dat literaturii române mai mulţi scriitori.
Cândva, la o urare a mea, i-am zis Eroului Martir Sergiu Mischie să-i dea Dumnezeu sănătate multă, deşi cea de acum e cam şubredă, şi să mai dea câte o carte pe an. Nu ştiu cum a primit gândurile mele, dar m-am bucurat ieri la vestea că la anul va mai lansa o nouă carte. Luptător anticomunist, fost coleg de celulă cu Seniorul Corneliu Coposu, la un moment dat, ţine la adevăr şi la libertatea de expresie. Ceea ce le-a lipsit românilor sub regimul bolşevic instaurat de Moscova în România postbelică. Iată un om ce nu stă degeaba, un om care gândeşte liber şi pozitiv. Din dragoste de oameni, de patrie şi de libertate. Rămas adept al monarhiei şi al Majestăţii Sale Regele Mihai. Omul cu o mare, Sergiu Mischie, este de admirat. După Domnia Sa rămân copiii, nepoţii şi cărţile. Scrise cu sânge şi suferinţă. Bunul meu prieten Ion Căpruciu îşi intitulase însemnările de scriitor „Vulturul de munte o tragedie modernă”. Totuşi, Eroul martir Sergiu Mischie este în viaţă şi se zbate ca viaţa ţărişoarei Lui şi a noastre – România – să fie mai bună. În Adevăr, Libertate şi Demnitate. Bunul Dumnezeu să-l ajute şi să ne ajute.
ION PREDOŞANU

5 COMENTARII

  1. Nea’ Predo , iar te a prostit Poenaru . Sponsorizarea ,, generoasa ,, a fost oferita de Poenaru din conturile Obstii Pestisani , nu pentru cartea scrisa de Mischie ci pentru o suprafata de teren de 2 hectare ,, cumparata ,,chipurile de Poenaru de la Mischie , teren situat in Hobita , la iesirea spre Seuca . Pe acest teren Poenaru a construit deja saivane pe 2000 de m.p. fara nici un fel de autorizatie si ce e mai grav fara autorizatie de scoatere a terenului din circuit agricol .Domn vice Fuiorea ne a fortat sa i facem acte false . Oricum stati linistiti ca DNA ul doarme in bocanci .

  2. Dl Poenaru a devenit foarte bogat de cand este predinte la Obste , acum ne sfideaza pe toti cetatenii din Hobita , ne-a distrus viile si pomii cu sutele de oi si capre pe care le paste pe terenurile noastre . Am chemat si pe dl Primar la fata locului dar ii este frica de dl Poenaru care conduce de fapt comuna . Pacat de satul lui Brancusi care este distrus de niste milionari de carton .

  3. Da este bogat Poenaru , fiindca a furat banii Obstei impreuna cu Valu Mucenic si Purec Ion.Dar sunt deja cu un pas in puscarie pentru zecile de miliarde smenuite .

  4. Nu va agitati ca ieri Politia Tismana a facut control la firma lui Valu Mucenic si a gasit sute de camioane de lemne in plus . Se vade ca la Politia Tismana e un nou sef , felicitari dle Comandant ca faceti controale la hotii de paduri .

  5. Sa adeverit ca Valu Mucenic cara lemnele taiate in plus de la Opstea Pestisani cu acte false . Bine ca l-au arestat politistii de la Tismana ca ai de la pestisani is pe mana cu el ,ca mai are o condamnare de 4 ani .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here