Ca la noi, la nimeni – Semne de recesiune mondială

94
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Dacă lucrurile rămân așa, exporturile noastre către Statele Unite ale Americii vor scădea cu aproximativ 15%.”Jorg Kukies, Ministrul interimar al Finanțelor din Germania

Primele semne ale recesiunii economice mondiale ar fi apărut după taxele impuse de președintele american Donald Trump. Acțiunile pe bursă scad, iar petrolul se ieftinește din cauza reducerii cererii. România se află într-o situație dificilă, având cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană.
Țara noastră riscă șomaj, scumpiri și dezechilibre economice majore.
Prețul barilului de petrol a scăzut de la 71 la 60 de dolari. „Cererea pentru petrol scade, iar asta se întâmplă în condițiile incertitudinii generate de taxele vamale introduse în mod aleatoriu de administrația americană”, afirmă Dan Schwartz, expert fiscal.
„Sunt așteptări chiar să meargă la 40 de dolari prețul barilului, ceea ce ar duce în continuare la scăderea prețului combustibilului și în România”, spune Adrian Codîrlașu, președintele CFA.
CE SPUN ECONOMIȘTII? Deși pare o veste bună pentru șoferi, acest fenomen reprezintă un semn clar de recesiune, potrivit economiștilor.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a avertizat că există riscuri.
„Tarife peste tarife înseamnă inflație, scăderea puterii de cumpărare și riscul unei recesiuni economice,” a declarat Ilie Bolojan.
„Recesiune înseamnă o scădere a ritmului de creștere economică, poate să însemne, în condițiile actuale, limitări ale dreptului de circulație”, explică Dan Schwartz, expert fiscal.
EFECTELE PE BURSĂ. Bursele au reacționat primele la protecționismul ridicat de Trump. În Statele Unite ale Americii, piețele financiare au pierdut trilioane de dolari, iar la București investitorii au rămas fără 32 de miliarde de lei în doar cinci zile.
„Cred că România are un risc de recesiune mai mare decât alte țări. Apoi avem un risc de creștere a taxării, avem încă neterminate alegerile”, precizează Adrian Codîrlașu, președintele CFA:
Experții se tem de o criză asemănătoare recesiunii mondiale din anii 1930.
Însă trebuie știut faptul că taxele anterioare practicate de Statele Unite la importuri erau semnificativ mai mici decât cele impuse de partenerii comerciali la produsele americane.
RĂZBOIUL COMERCIAL SE ÎNTEȚEȘTE! Nu mai este nicio îndoială că a început și continuă războiul comercial. Tarifele vamale ale lui Trump au intrat în vigoare de miercuri, 9 aprilie 2025. Tarifele „reciproce” ale președintelui american Donald Trump asupra a zeci de țări au intrat în vigoare, cum spuneam, încă de miercuri, adică de ieri. Inclusiv taxele uriașe de 104% asupra produselor chinezești, aducând războiul său comercial global, chiar în timp ce se pregătește pentru negocieri cu unele națiuni, scrie Reuters.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.